Töötuskindlustus


Küsimus: Kas mul on õigus saada töötutoetust kuni mu laps saab 3-aastaseks? 09.04.2024

Tere,
Võtsin end eelmisel aastal töötuna arvele ja sain töötukindlustushüvitist. Nõustaja ütles, et kuna ma kasvatan alla 3-aastast last, on mul õigus saada töötukindlustushüvitise lõppemisel ka töötutoetust. Avalduse esitas minu konsultant, kuid sain negatiivse otsuse, kuna olen eelnevalt töötanud 149 päeva, mitte nõutud 180 päeva.
Laps harjub alles lasteaiaga ja meil läheb see keeruliselt, kuna laps keeldub lasteaias söömast. Seetõttu ei saa ma teda veel terveks päevaks lasteaeda jätta ja tööle minna.
Küsimus on: kas mul on õigus saada töötutoetust kuni mu laps saab 3-aastaseks?

Lugupidamisega

Vastus: Töötukassa infospetsialist, Eesti Töötukassa, www.tootukassa.ee

Tere, tänan Teid küsimuse eest! Töötutoetuse saamiseks peavad olema täidetud järgmised tingimused:
1)Teid on töötuna arvele võetud
2) Teie ühe kuu sissetulek on väiksem töötutoetuse 31-kordsest päevamäärast 362,70 eurot (nt. töövõimetuspension, toitjakaotuspension, vanemahüvitis, renditulu, stipendium vm)
3) olete töötuna arvele võtmisele eelnenud 12 kuu jooksul olnud vähemalt 180 päeva hõivatud tööga, tööga võrdsustatud tegevusega või muu tegevusega, mille puhul ei saa eeldada, et Te töötuna arvele võtmisele eelneva aasta jooksul töötasite https://www.tootukassa.ee/et/teenused/tootutoetus
Erinevaid, mittekattuvaid hõiveid saab liita. Kui Teie avaldusel ei olnud märgitud lisaks töötamisele töötamisega ja töötuna arvelolekuga mittekattuv alla 8 aastase lapse kasvatamise aeg viimase 12 kuu jooksul enne töötuna arvele võtmist, siis saate selle kohta info lisada vaidesse. Lapse kasvatamise alusel saab töötutoetust taotleda üks kord viie aasta jooksul ja on vajalik vanemate kirjalik kokkulepe, sest seda saab teha ainult üks lapsevanem selle, alla 8 aastase lapse alusel viie aasta jooksul.
Peale 180 päevast töötuskindlustushüvitise perioodi on võimalik määrata töötutoetus 90-ks päevaks , peale 210 päevast töötuskindlustushüvitist 60-ks päevaks kui töötutoetuse tingimused on täidetud.
Kui Te ei nõustu Teile tehtud töötutoetuse mittemääramise otsusega, siis saate 30 päeva jooksul peale otsuse kättesaamist esitada vaide, kus põhjendate mittenõustumist, siis vaadatakse avaldus uuesti läbi. Allkirjastatud vaide saate esitada vabas vormis, esitamise kohta leiate info https://www.tootukassa.ee/et/footer/ametlikku/vaide-esitamine