Politsei


Küsimus: Kas saan politseisse avalduse teha, kui oksjoniportaal otsustas, et müüja peab mulle raha tagastama, aga ta ei tee seda?15.04.2014

Ostsin portaalist osta.ee endale koti. Kohale jõudes ei vastanud see lubatule. Esitasin pretensiooni ja see lahendati minu kasuks. Müüja pidi mulle kõik kulud hüvitama. Kuid nüüd ei saa müüjaga enam ühendust. Kuidas peaksin edasi käituma? Kas saab politseisse avalduse teha?

Vastus: Maarja Punak, veebikonstaabel, Politsei- ja Piirivalveameti teabehaldus- ja menetlusosakond, www.politsei.ee

Kahjuks ei selgu siin protesti sisu ja see, miks toode ei sobinud. Politsei tegeleb kelmuste menetlemisega. Kelmus eeldab seda, et asjaoludest luuakse vale pilt ning ostja ostab asja just sellest valeinfost lähtuvalt. Näiteks müüakse töötavat TV-d ja kui ostja paki kätte saab, selgub, et sellelt on mingi oluline osa puudu ja seetõttu pole mingit võimalustki, et see töötaks. Või kui inimene kandis raha üle ja TV-d isegi ei saadetud teele, sest seda polnud olemas. Kui aga kaebus on selles, et esemel on kriime rohkem, kui pildil näha, värv veidi erineb, suurus pole see, mida ostja soovis, siis selliste kaebuste lahendamine enam politsei pädevuses ei ole. Võib kohtusse pöörduda. Kui ostetakse kasutatud asju teiselt inimeselt kalli raha eest, siis on mõistlik kaup enne raha maksmist üle vaadata. Politseist ei saa teha kaebuste lahendajat, meie ülesanne on ikkagi pahatahtlike kelmide tegude menetlemine. Ka portaalidel on head tagasiside andmise võimalused ja seega saab ostus veidi pettunud inimene anda sinna müüja kohta tagasisidet ja teisi sel viisil hoiatada. Eraisikult ostmine ei ole sama, mis poes tehinguid tehes.