Politsei


Küsimus: Kuidas käib asjaajamine, kui naabri lõkkes süttis heinamaa ja hävis ka minu puisniit ja marjapõõsad?04.04.2014

Tere!
Kuidas asjad käivad juhtumil, kus naaber tegi tuld, millest süttis tema heinamaa ja millest tuli levis naaberkinnistule hävitades puisniidu ja marjapõõsad?

Vastus: Andero Sepp, veebipolitseinik, Politsei- ja Piirivalveamet, www.politsei.ee

Tere
Eeldades, et maastikupõlengut käidi ka Päästeameti poolt kustutamas, siis peaks antud asja kohta materjalid olema Päästeametil ja võimalik, et ka menetlus alustatud.

Politseil puudub pädevus siinkohal põhjapaneva juriidilise hinnangu andmiseks, kuid püüan pisut suunata. Mõistlik oleks Teil pöörduda Päästeameti poole ja paluda abi neilt. Juhul kui puisniit oli kaitsealune objekt, siis tuleks ilmselt teavitada ka Keskkonnaametit (võimalik, et seda teeb Päästeamet).
Kahjude hüvitamine käib kohtu kaudu, kui naaber ei tee seda vabatahtlikult. Seega esmalt tuleks naabriga suhelda. Kui see tulemust ei anna, siis tuleks Teil esitada naabri vastu tsiviilhagi maakohtusse ja nõuda sealtkaudu õigusvastaselt tekitatud kahjude hüvitamist. See eeldab kindlasti kahjude hindamist! Kui Päästeametil on alustatud menetlus siis võib olla võimalik, et saate hagi esitada kohtusse menetluse raames.