Politsei


Küsimus: Kui turvatöötaja võtab isikult mingi eseme, kas ta peab tegema ka mingi akti selle kohta?21.03.2014

Turvaseaduses on öeldud, et turvatöötajal on õigus isikutuvastust teha kohapeal. Arusaadav.
Küsimus on, kas turvatöötajal on õigus võtta isikult isikut tõendav dokument koos rahakotiga ja rahakotis olevate pangakaartidega ning teha koopia, mida ta väitis olevat vaja? Paigutades isiku selleks ajaks eriruumi. Jättes umbes tunniks isiku täiesti teadmatusse mis dokumentidest koopiad tehti ja milleks. Antud situatsioonis esitati turvatöötajale isikut tõendav dokument, mis asus rahakotis läbipaistva kile all olevas lahtris. Kus oli tal võimalus näha minu isiku andmeid ja vajadusel ka need üles kirjutada. Mille peale võeti isikult rahakott ja toimus järgnev situatsioon.
Kui turvatöötaja võtab mingi eseme, mida ta peab turvaohuks või keelatud esemeks, enda valdusse, kas peab tegema ka akti, et mis võeti, kellelt võeti, kuna võeti, kes võttis ja miks võeti, ning kinnitama mõlemapoolse allkirjaga, et hilisemaid erimeelsusi vältida.

Vastus: Oksana Luik, juhtivkorrakaitseametnik (veebikonstaabel), Politsei- ja Piirivalveameti korrakaitsepolitseiosakond, www.politsei.ee

Teie küsimuse põhjal on raske teha järeldusi, kas oli turvatöötaja käitus antud olukorras õiguspäraselt või mitte.

TurvaS § 32 lg 1 p 1 sätestab, et turvatöötajal on õigus kinni pidada isik ohustab valveobjekti (näiteks isik, keda kahtlustatakse varguses). Sama paragrahvi lõige 2 punkti 2 kohaselt on turvatöötajal õigus isiku kinnipidamisel tuvastada isik kohapeal (selleks turvatöötaja võib nõuda isikut tõendava dokumendi esitamist). Kinnipidamise kohta reeglina koostatakse vastav akt.

Kui Teil on pretensioone turvatöötaja suhtes, siis soovitame pöörduda konkreetse turvaettevõte poole.