Politsei


Küsimus: Kas turvatöötajal on õigus võtta reisija isiklikust kinnisest kotist isiklike asju ilma isiku nõusolekuta?12.03.2014

Tere!
Kas turvatöötajal on õigus võtta reisija isiklikust kinnisest kotist isiklike asju ilma isiku nõusolekuta? Situatsioon toimus Tallinki laeval Viktoria I. Esemeks oli Mp3 mängija, mis on Tallinki sisekorraeeskirjade järgi keelatud ese, sest kajutis ei tohtivat oma muusikat kuulata (kohalikust telerist tulevat muusikat võib kuulata).
Kas turvatöötajal on õigus isiku tuvastamiseks võtta isikult isikut tõendav dokument koos rahakotiga ja seal sees olevate pangakaartidega oma valdusesse ning suunduda kõrvalruumi, jättes isiku teadmatusse, mis dokumentidega edasi tehti?

Vastus: Oksana Luik, juhtivkorrakaitseametnik (veebikonstaabel), Politsei- ja Piirivalveameti korrakaitsepolitseiosakond, www.politsei.ee

Turvatöötajate õigusi ja kohustusi reguleerib eeskätt turvaseadus (edaspidi TurvaS).

TurvaS § 32 lg 1 p 1 sätestab, et turvatöötajal on õigus kinni pidada isik, kes ohustab valveobjekti. Sama paragrahvi punkti 4 kohaselt on turvatöötajal õigus isiku kinnipidamisel teostada isiku ja temaga kaasas olevate esemete turvakontrolli kindlustamaks, et kinnipeetu valduses ei ole esemeid ega aineid, millega ta võib ohustada ennast või teisi (käesoleval juhul omasite sisekorraeeskirjaga keelatud eseme). Turvatöötajal on õigus ohtlikud või keelatud esemed ja ained võtta oma kontrolli alla. Politsei kohalolek turvakontrolli teostamise ajal ei ole nõutav.
Sama paragrahvi lõige 2 kohaselt on turvatöötajal õigus objektil kinnipeetud isiku käitumist, reaalset ohtu või toimepandud teo laadi arvestades tuvastada isikut kohapeal.

Kui Te ei ole rahul turvatöötaja tegevusega on Teil õigus esitada kaebus turvaettevõttele või pöörduda oma õiguste kaitseks kohtusse.