Politsei


Küsimus: Kas (PPVS § 7’4) valguses peab politsei isikut korrarikkumise lõpetamisele vaatamata veel karistama?21.02.2014

Tere
Juhtus selline kahetsusväärne lugu, et ees liikuvast objektist möödasõitu sooritades sai minu juhitud sõiduk sortsu kiiritust, st tont teab kus luurav patrull suutis punasele ekraanile manada kolmekohalise numbri. Tunnistasin pattu, kuid hoolimata sellest sain "õnnelikuks" riigiosakute (50 osakut a 4 €) omanikuks. Kuid kui olla aus, pean tunnistama, et nimetatud osakud ei tundu just olevat kõige parema tootlusega. Seega, sooviga edaspidi vältida tahtmatusest sooritatud investeeringut, leidsin interneti avarusest artikli. Tsitaat artiklist:
"Kehtiv õigus käsitleb avaliku korra eest vastutava isikuna isikut, kes on oma käitumisega ohu tekitanud või rikub korda. Avaliku korra eest vastutav isik on kohustatud ohtu tõrjuma ja korrarikkumise lõpetama (PPVS § 7’4), mitte politsei. Lihtsamalt öeldes on avaliku korra eest vastutav iga avalikus ruumis viibiv isik, ka see isik, kes korda rikub."
Loetav siit
http://arvamus.postimees.ee/1288340/kalvi-almosen-avalik-kord-kelle-tagada

Kuna artikli autor peaks olema politseis juhtival kohal, seega teab, mida kirjutab, tekkisid, tuginedes tsitaadile, mõningad küsimused:
1. kas ja kuivõrd oli õigustatud minule välja kirjutatud trahv selle artikli valguses. Tunnistan, rikkusin korda, ehk siis ületasin kiirust, kuid samas lõpetasin avaliku korra eest vastutava isikuna rikkumise esimesel võimalusel.
2. Tuleviku perspektiivis, kui tulevikus tekib analoogne olukord (ei pea ennast eriliseks kihutajaks, aga möödasõit kui selline on ohtlik manööver ja soovin selle kiirelt lõpetada). Kas on mõtet patrulli tähelepanu juhtida PPVS § 7’4-le, ning selgitada reatöötajale, kes ehk ei tea kõiki seadusepunkte ideaalselt, ning tõlgendamisoskus jääb juhi omadele alla, et olen rikkumise lõpetanud, ning politsei sekkumine ei ole vajalik? Ehk piisab sellest, et juhitakse tähelepanu toimunud sündmusele ja minnakse sõbralikult lahku. Mõnikord on heast ja samas noomivast sõnast kordades rohkem kasu, kui rahalisest sanktsioonist.

Tänades

Vastus: Maarja Punak, veebikonstaabel, Politsei- ja Piirivalveameti teabehaldus- ja menetlusosakond, www.politsei.ee

Mulle filosoofilised lähenemised meeldivad, kuid mulle tundub, et antud juhul Teie tõlgendus ei ole päris korrektne. Möödasõidul kiiruse ületamine ei ole liiklusseadusest tulenevalt lubatud. Teie võtate vastu otsuse, et võite seadust rikkuda, ületate kiirust ja seejärel otsustate, et nüüd on õige aeg rikkumine lõpetada. Samas on rikkumine kui süütegu toime pandud ning vastavalt PPVS § 3 lg 1 p 7 alusel alustab politsei rikkumise suhtes menetluse. Seda Teie enam teha ei saa.

Miks politsei Teid kinni pidas? Kas politsei saab kaugelt vaadates aru, kas just Teie olete see mees, kes rikkumise ise lõpetab? Kahtlustan, et mitte. Kuidas viia läbi menetlust, kui Te autot kinni ei pea? Põhimõtteliselt võimatu.

Jah, kui Te olete kiiruseületamise lõpetanud ja nüüd politsei Teid siiski peatab, siis PPVS § 7’4-st antud juhul kasu ei ole. Avaliku korra eest vastutaval isikul on ALATI kohustus oma rikkumine lõpetada ja kui ta seda vabatahtlikult ei tee, on politsei sunnitud rakendama sundi.

Jah, kui Te ütleksite lihtsalt vabandust ja tunnistaksite eksimist liiklusseaduse vastu ning kui eelnevaid karistusi ei ole, siis on menetlejal õigus teha näiteks suuline hoiatus ilma rahatrahvita. Niipea, kui Te mainite, et Te ise vabast tahtest lõpetasite ju seaduserikkumise ära, siis mina tõlgendaksin seda menetlejana selliselt, et Te ei ole oma rikkumise tõsidusest aru saanud ning tuleb rakendada muid seaduses sätestaud võimalusi, näiteks rahatrahvi.