Politsei


Küsimus: Kas tiigi jääl sõitmiseks on vaja autojuhiluba?21.02.2014

Tere!
Kas tiigi jääl sõitmiseks on vaja autojuhiluba ja kas on ka mingi vanuse piirang jääl sõimiseks ning kas auto peab olema tehniliselt korras (ülevaatus ja kindlustus)?

Vastus: Maarja Punak, veebikonstaabel, Politsei- ja Piirivalveameti teabehaldus- ja menetlusosakond, www.politsei.ee

Võõrale tiigi jääle minemiseks tuleb omanikult luba küsida, oma maal oleval tiigil võib sõita. Kõige olulisem on ikkagi meeles pidada ohutust: kas tiigi jää on piisavalt paks ning peab olema ka plaan juhuks, kui midagi juhtub: kuidas kutsutakse abi, kas sinna pääseb kergesti kiirabi ligi jne.

Oma maa põllul ja tiigil võite sõita ülevaatuseta ja kindlustuseta sõidukiga. Niipea, kui see auto liikleb teel, kehtivad talle kõik liiklusseaduses sätestatud nõudmised.

Otseselt ei ole vanuselist piirangut, kuid kui isik ei suuda autot juhtida, siis ei ole ilmselgelt mõtet talle seda võimalust ka anda.

Politsei sekkub juhul, kui sellel tiigijääl liiklemine on ohtlik või see häirib kolmandaid osapooli: näiteks, kui on teada, et jää on juba liiga õhuke, kui ei ole tagatud teiste turvalisus (lapsed jooksevad jääl olevate autode vahel, joobes täiskasvanud istuvad autodesse), vali muusika ja lärm segavad teisi.