Politsei


Küsimus: Kas juhtimisõiguse taotlemiseks peab olema kogu trahv makstud?07.02.2014

Tere,
Ületasin esmaste juhilubadega kiirust, kohus mõistis karistuseks juhilubade äravõtmise 3 kuuks + rahatrahv, mille kohtunik ajatas 10 kuu peale. Praegu olen lõpetamas kohustuslikku järelkoolitust.
Küsimus: Kui mul on trahvist tasutud ainult esimesed 3 kuud kuid järelkoolitus nädala pärast sooritatud, kas mul on võimalik uuesti taotleda juhtimisõigust? Või peab olema kogu trahvisumma täielikult tasutud, kuigi kohtuotsuses on kohustus tasuda trahv 10 kuu jooksul?

Ette tänades

Vastus: Maarja Punak, veebikonstaabel, Politsei- ja Piirivalveameti teabehaldus- ja menetlusosakond, www.politsei.ee

Kõige parem on taolistel juhtudel konsulteerida Maanteeametiga, kuna nemad väljastavad juhtimisõigust tõendavaid dokumente. Üldjuhul saab uuesti taotleda juhtimisõigust siis, kui kehtivat rikkumist enam ei ole, st rikkumise suhtes tehtud otsuse jõustumisest on möödunud üks aasta. Otsuse jõustumine on see kuupäev, mil määratud karistuse suhtes ei ole võimalik enam kaebust esitada. Kui kohtu poolt määratud ajaks ei ole trahv tasutud, edastatakse väärteomaterjal kohtutäiturile, kes alustab asjas täitemenetluse. Seega, kui kohtuotsus tehti umbes kolm kuud tagasi, tuleb juhtimisõiguse taotlemist oodata veel 9 kuud. Kindlasti soovitan täpsema kuupäeva siiski Maateeametist üle küsida.