Politsei


Küsimus: Kas politsei peab enne nime ja dokumendi küsimist ka selgitama, miks seda soovitakse?07.02.2014

Tere! Sooviks vastust mõnele küsimusele:
1) kas politsei tohib minult küsida nime, dokumenti ja kas mul on ENNE selle info esitamist õigus küsida MIKS seda soovitakse? Näiteks tänaval või peatus liikluses (reid)? Ja keelduda oma nime või dokumendi esitamisest, kui vastus ei ole põhjendatud? Milline on põhjendatud vastus, kas peab olema põhjendatud?

2) kas politsei tohib ilma minu loata minu autot läbi otsida või nõuda minu väljumist autost ENNE kui ta on selle vajadust mulle põhjendanud? On aastatetagune kogemus, kui otsiti taga kedagi ja peatati tee ääres autosid ja küsiti nende pagasiruumi vaatamist. Kuna on politseil õigus minu autot läbi otsida?

3) kas politsei tohib siseneda minu korterisse/majja ilma minu loata, ilma ENNE põhjust nimetamata? Näiteks keegi kurdab millegi üle, politsei tuleb kohale ja avan ukse. Kas politsei tohib siseneda või peab enne selgitama olukorda, põhjendama sisenemise vajadust, kas peab TÕESTAMA selle põhjust?

4) näiteks räägin telefoniga sõites ja politsei seda näeb. Loomulikult on see rikkumine, aga kas ma olen kohustatud minema koos politseiga nende autosse ja tagaistmel ootama? Kas ma pean minema nende autosse? Kas ma võin enda autos oodata? Kui mul on lapsed autos, pean minema nende autosse? Millised õigused mul seal on, millised kohustused?

5) kas ma tohin politseid filmida, kui politsei mind kinni peab, nt tavaline liikluskontroll, joobes juhtide kontroll, massiline peatamine vms? Kas ma pean politseid informeerima sellest, et audio-video salvestus toimub (liikluskaamera autos)? Kuna ma tohin politseid filmida auto autost sõidu ajal, seistes (autosse paigaldatud kaamerad)?

Vastus: Maarja Punak, veebikonstaabel, Politsei- ja Piirivalveameti teabehaldus- ja menetlusosakond, www.politsei.ee

Püüan vastata lühidalt. Kui mõni vastus jääb ebaselgeks, kirjutage täienduse saamiseks marja.punak@politsei.ee.

1) Pikemalt Politsei- ja Piirivalve seaduse § 7 prim 18 Isikusamasuse tuvastamine. Seadusest tulenevalt võib seda teha siis, kui see on vajalik ohu väljaselgitamiseks, tõrjumiseks või korrarikkumise kõrvaldamiseks või kaitstava isiku või valvatava objekti ohutuse või süüteomenetluse tagamiseks. Jah, Teil on õigus teada, millisel alusel dokumente näha soovitakse. Aluseks saab olla eelpool kirjutatud põhjused. Kui politseinikul pole alust Teie dokumentide kontrollimiseks, siis Te ei ole neid kohustatud näitama.
2) Maanteel võib sõidukeid kontrollida, kui põhjuseks on põgenenud kurjategija otsimine. Sõidukite kontrollimiseks on ka teisi põhjuseid, mille politseinik peab Teile ka kindlasti esitama. Autost väljumise nõudmisel võib olla aluseks politseiniku enda turvalisuse tagamine, kui näiteks kahtlustatakse, et isikul võib olla relv või kui võib eeldada (näiteks eelnevaid rikkumisi vaadates), et isik võib põgeneda. Kõik oleneb ka konkreetsest situatsioonist.
3) Politsei võib siseneda eraterritooriumile juhul, kui on alust arvata, et seal pannakse toime kuritegu, kui kellegi elu/tervis/kehaline puutumatus on ohus, kui seal võib varajata end isik, kellelt võib seaduse alusel vabaduse võtta (näiteks põgenenud kurjategija). Täpsemalt võite lugeda Politsei- ja Piirivalveseaduse § 7 prim 37. Kui näiteks politsei tuli seetõttu, et naaber kaebas valju muusika üle, siis Te võite nõuda dokumentide täitmist väljaspool oma kodu (näiteks politseiautos), ega ole kohustatud politseinikke sisse laskma.
4) Te võidate enda aega, kui lähete politseiautosse. Nad saavad seal koheselt teostada isikutuvastust, kuulata Teid üle, printida välja materjalid jne. Te võite ka keelduda kiirteomenetlusest ja soovida üldmenetlust selliselt, et Teile väljastatakse kutse ajaga, mil politseijaoskonda minema peate. Selle üle otsustab menetleja. Kui Teil on väga mõjuv selgitus, miks edasi peate sõitma (haige laps autos, lennuk väljub), siis ma ei näe põhjust, miks politseinik seda võimaldama ei peaks. Kindlasti on siinkohal oluline olla ise rahulik. Tavaliselt võtab vaidlemine tunduvalt rohkem aega kui reaalne dokumentide täitmine, mis nagunii tuleb läbi teha. (Ka siis, kui soovite ütlusi minna jaoskonda andma, on politseinikel oluline Teie isik tuvastada, et kutse saaks väljastatud õigele isikule).
5) Politseinike töö tegemise filmimine on üldjuhul lubatud. Eranditeks on juhud, mil politseinik nõuab seaduse alusel filmimise lõpetamist kannatanu kaitseks, sündmuskoha kaitseks (üldjuhul võib sel juhul filmida vaid kauge distantsi pealt), andmebaasides oleva info kaitsmiseks (seega näiteks politseiautos olevate ekraanide pildistamine ei ole ok). Autokaameraga filmimine on ok ja selleks eraldi luba ei ole vaja küsida. Viisakas oleks politseinikke teavitada, kui kavatsete kogu nende tegevust filmida. Alati on kokkulepe ja eelnev teavitamine hea koostöö aluseks.