Politsei


Küsimus: Kas telefoni teel toimunud ähvardusi on võimalik kuidagi tõestada?20.01.2014

Kas telefoni teel toimunud ähvardusi on võimalik kuidagi tõestada? Näiteks nõuda operaatorilt sõnalist väljavõtet ning kui, siis mis aja jooksul see on võimalik (abikaasa lubas lapse maha lüüa - täna oleks selline tõend väga oluline). Kas peale abielu lõppemist on tagantjärgi võimalik teha mingit avaldust abielu ajal toimud vägivalla kohta - millistel juhtudel, mis on selle protsess ja tagajärjed?

Vastus: Maarja Punak, veebikonstaabel, Politsei- ja Piirivalveameti teabehaldus- ja menetlusosakond, www.politsei.ee

Telefoni teel tehtud ähvardusi ei saa operaatorilt välja nõuda, kuna kõnesid ei salvestata, ainult nende logid on olemas. Seega Te saate ise panna kirja, millal ähvardus toimus, mis sisuline jne. Politsei osa on juba tõestamine, kes räägib tõtt, kes valetab.

Jah, kui rääkida füüsilisest vägivallast, siis on selle kohta avalduse tegemiseks aega kuni 5 aastat. Küsimus on lihtsalt selles, et ajaga kaovad tõendid, tunnistajad ei mäleta enam juhtunust midagi st seda on palju keerulisem läbi viia, kui kohe vahetult pärast juhtunut.

Vägivallaga seoses pole üldse vahet, mis suhe inimestel omavahel on. Üks inimene ei või teisele liiga teha, karistuseks on kriminaalkaristus mille suurus sõltub juba täpsemalt teost. Kohus võib isiku vangi panna.