Politsei


Küsimus: Kas politseinik võib otsida läbi veoauto kabiini, kui kahtlustab sõidumeeriku kohta ebatäpsete andmete esitamist?13.01.2014

Kui politseinik peatab veoauto ja tal tekib mingil põhjusel kahtlus, et talle ei esitada õigeid andmeid sõidumeerikute kohta. Kas tal on siis õigus siseneda kabiini ja otsida läbi juhi isiklikud asjad (reisikott, jopetaskud, püksitaskud, voodipesu jne) või muud juhi isiklikud esemed? Kas selline tegevus on ikka seaduslik? Ja kui ta ei leia sealt midagi, mis talle huvi pakub, kas siis peab juht ise autosse jäetud segaduse likvideerima?

Vastus: Andero Sepp, veebipolitseinik, Politsei- ja Piirivalveamet, www.politsei.ee

Politseinikul on PPVS § 7 ülamärgiga 36 alusel õigus vallasasja läbivaatuseks. Enne nimetatud meetme kohaldamist politseiametnik selgitab juhile järgnevat ning pakub ka võimaluse koostöö tegemiseks. Juhi isiklike esemete ja kabiini läbivaatus ei ole läbiotsimine vaid PPVS § 7 ülamärgiga 36 alusel vallasasja läbivaatus. Viimast tuleb eristada süüteomenetluses tehtava läbiotsimisega. Vallasasja läbivaatuse puhul on tegemist kahtlusega süüteo toimepaneku osas, mille kas siis ümberlükkamiseks või kinnitamiseks vallasasi läbi vaadatakse. Teisel juhul on aga tegemist juba süüteomenetluse käigus tekkinud vajadusega süüteomenetluses tõendamisväärtust omavate objektide leidmiseks. Seega kui politseinikul on alust arvata, et temale esitatud sõidumeeriku andmetega on manipuleeritud siis on ametnikul õigus läbi viia PPVS § 7 ülamärgiga 36 alusel vallasasja läbivaatus nii sõiduki kabiinis kui juhi isiklike asjade suhtes. Vallasasja läbivaatus protokollitakse.

Kui ametnik ei pane asju ise kohe tagasi sinna kust ta need võttis siis reeglina palutakse juhil endal panna asjad oma õigetele kohtadele tagasi. Nii on kindel, et asjad saavad tagasi juhile harjumuspäraseks saanud kohtadele.

Lisaks tuleb eristada vallasasja läbivaatust ning isiku läbivaatust PPVS § 7 ülamärgiga 35 lõige 1 Politsei võib läbi vaadata isiku, sealhulgas isiku keha, kehaõõnsused, riided, riietes oleva või kehal kantava asja, kui:
1) on alust arvata, et isik kannab endaga kaasas asja või ainet, mille võib võtta seaduse alusel hoiule, hõivata või konfiskeerida;
2) see on vajalik kõrgendatud ohu väljaselgitamiseks, kui isik viibib avaliku võimu toimimiseks tähtsas ehitises või selle vahetus läheduses või
3) see on vältimatult vajalik isikusamasuse tuvastamiseks.

Samas juhin teie tähelepanu asjaolule, et antud vastus on üldine ja spetsiifiline vastus on võimalik anda üksnes konkreetse kaasuse alusel, kuulates ära mõlemad osapooled.