Politsei


Küsimus: Kas seadustes on sätestatud narkojoobes olemine rikkumisena, kuigi ei rikuta avalikku korda?07.01.2014

Kas seadustes on sätestatud narkojoobes olemine, kui sellega ei rikuta avaliku korda, rikkumisena? Narkootikumi käitlemine on küll karistatav, kuid definitsiooni järgi ei käi sinna alla narkojoove ise. Kui tõestada, et narkootikumi (näiteks kanepit) tarvitati välisriigis, kas on võimalik inimest karistada? Mis seaduse alusel?

Vastus: Maarja Punak, veebikonstaabel, Politsei- ja Piirivalveameti teabehaldus- ja menetlusosakond, www.politsei.ee

Rikkumisena on käsitletud narkootikumide tarvitamine, valmistamine, omandamine ja valdamine. Täpsem info https://www.riigiteataja.ee/akt/117042013011?leiaKehtiv paragrahvist 15'1. Narkojoobes olek iseenesest ei ole karistatav.

Menetleja ülesanne on tuvastada, kust saadi narkootilised ained ja kus neid tarvitati. Söödes Hollandis kanepikooke võib Eestis tuvastada kanepi tarvitamise jälgi kaks kuud pärast tarvitamist, kuid isikut ei saa süüdi mõista, kuna tegu ei olnud toime pandud Eestis, vaid riigis, kus see on seadusega lubatud. Kui tarbimine toimus näiteks Soomes, kus see pole lubatud, siis Eesti politsei teavitab juhtunust Soome kolleege, kes asjaga juba edasi tegelevad.

Narkojoove on karistatav siis, kui isik juhib sõidukit. Kuid seda ka vaid siis, kui tarvitamisest on põhjustatud "terviseseisund, mis avaldub väliselt tajutavates häiritud või muutunud kehalistes või psüühilistes funktsioonides ja reaktsioonides". Kui kuu aega tagasi tarvitati Hollandis kanepit, siis tänaseks ei tohiks terviseseisund joobe sarnane olla. Nii kaua see joove ei kesta, seega politsei viib isiku narkotestile ning hiljem juba menetleja selgitab välja, kus viimati narkootilist ainet tarvitati.