Politsei


Küsimus: Kas politsei tohib viia nooruki narko ja alkoholi kontrolli, kui mingit rikkumist ega nähtavaid tunnuseid ei olnud?02.01.2014

Kas politseinikul on mööda teed sõbraga rahulikult kõndivat noorukit viibata sõrmega politseiauto poole ja siis viia ta narko ja alkoholi kontrolli, kui isikul on olnud varasemalt rikkumisi? Antud hetkel ei olnud lapsel ühtegi välist tunnust mille pärast teda kontrollima oleks pidanud.

Vastus: Maarja Punak, veebikonstaabel, Politsei- ja Piirivalveameti teabehaldus- ja menetlusosakond, www.politsei.ee

Jah, selleks, et alaealisele teha joobe kontrollimist, peaksid olema kas välised tunnused või eelnev teade kelleltki, et isik võib olla tarvitanud narkootikume või alkoholi.

Loogika on sarnane joobes juhtimisega vahele jäänud isikute kontrollimisega. Kui isik on tuvastatud (näiteks patrullautos kontrollitakse liikluses osalevaid sõidukeid ja nendega seotud juhte), siis sellist sõidukit jälgitakse tähelepanelikumalt ja kui leidub viiteid juhi joobes olemisele, siis sõiduk peatatakse kinni ning isikule tehakse joobekontroll.

Antud juhul politseinikud kirjast nähtuvalt seda tütarlast juba tundsid ning otsustasid teda kontrollida, mille esimeseks astmeks on isikuga vestlemine. Seda saab põhjendada politsei- ja piirivalve seaduse § 7 prim 3 lõige 5 ette nähtud teabe kogumisena võimaliku ohu või korrarikkumise ennetamiseks. Miks ei piisanud vaid vestlusest ja välisest vaatlusest (kui Teie tekstist tulenevalt mingeid märke joobes olekule tal ei olnud) ja isik ikkagi viidi kontrollimisele, ei oska kommenteerida. Võimalik, et politseinikud oskasid vaadata selliseid tunnuseid, mida tavainimene ei tea kontrollida. Kui joovet ei olnud ja ka tunnused kindlasti puudusid, võib isik teha kaebuse politsei tegevuse kohta.

Küsimusest ei ole teada, kas jalutati päevasel või öisel ajal, mis samuti põhjendaks noorte kontrollimist, lisaks pole mainitud, kas teine osaline oli täisealine ning milline oli tema seisund (joobes või kaine).

Joobes alaealine võib kergesti sattuda abitusse olukorda ja politsei osa on selle olukorra ennetamine ning lapse kaitsmine (ka tema iseenda eest).