Politsei


Küsimus: Kas mul on õigus teada saada, millist infot minu kohta riik ja sellel asutused üldse omavad?17.12.2013

Kas mul on õigus teada saada, millist informatsiooni omab minu isiku kohta politsei või muud sarnased asutused?
Pean silmas seda, kas mul oleks võimalik teada saada näiteks milliseid minu rikkumisi või karistusi nähakse politseinike, piirivalve jne. poolt üleüldiselt. Kas on näha millised rikkumised on veel kehtivad? (Kogemus näitab, et ka tühistatud rikkumine - kiiruse ületamine tühistatud kuna mõõdeti taatlemata seadmega - on nähtav politseinikele nende arvutis ning see mõjutas nende otsust).
Kui mul on õigus nende andmete kohta järelepärimine esitada, siis kuidas või kelle poole pöördudes seda teha saab?
Kas mul on õigus või võimalus nõuda informatsiooni, mis puudutab minu isikut üleüldiselt, et teada saada millist infot minu isiku kohta üldse riik ning selle asutused omavad (mitte ainult PPA)?

Vastus: Maarja Punak, veebikonstaabel, Politsei- ja Piirivalveameti teabehaldus- ja menetlusosakond, www.politsei.ee

Antud juhul tuleb lähtuda isikuandmete kaitse seadusest, mille järgi Teil kui andmesubjektil on õigus saada teavet nendelt asutustelt, kes Teie isikuandmeid töötlevad. Keelduda võidakse vaid järgnevatel juhtudel (IAKS § 20):
1) kahjustada teise isiku õigusi ja vabadusi;
2) ohustada lapse põlvnemise saladuse kaitset;
3) takistada kuriteo tõkestamist või kurjategija tabamist;
4) raskendada kriminaalmenetluses tõe väljaselgitamist.
Rohkem infot siit: https://www.riigiteataja.ee/akt/12909389?leiaKehtiv Seega peate pöörduma konkreetse asutuse poole oma taotlusega.

Kehtivate rikkumiste kohta võite teha päringu karistusregistrisse, kus esimene enda kohta tehtud päring on tasuta. Rohkem infot siit: http://www.rik.ee/et/karistusregister .

Karistuse määramisel lähtub politseinik just kehtivatest karistustest, mille alusel saab trahvi määra suurendada. Samas on politseinikul näha ka kehtetud karistused, mis aitavad rikkujaga suhtlemisel kaasa. Juhul kui näiteks isikul on varasemalt olnud intsident, kus ta on politsei eest minema sõitnud ja selle eest karistada saanud, siis taolist autot kinni pidades ja taolise kodanikuga suheldes tuleb olla ehk veelgi tähelepanelikum kui muidu.

Tühistatud rikkumine ei tohi otsust mõjutada. Kui Te olete selles veendunud, siis oleksite pidanud esitama vastulause, kuna määratud trahvi suurus sõltus kehtetust trahvist, mitte konkreetsest rikkumisest ja kehtivatest karistustest, mida eeldab seadus.