Politsei


Küsimus: Kuidas saada kiiruse ületamise trahvi asemel üldkasulikku tööd?27.11.2013

Ületasin kiirust, sain väärteo protokolli ja tõenäoliselt on oodata paarisaja eurost trahvi. Kuna trahvi maksmine käib ilmselgelt üle jõu, mõtlesin, et ehk saaks teha trahvi asemel üldkasulikku tööd. Oleks vaja teada, mida peab tegema selle jaoks. Kas üldkasulikku tööd peaks taotlema vastulauses protokollile, et politsei määrab ÜKT? Või peab ära ootama politsei otsuse ja seejärel selle edasi kaebama ja kohtult üldkasulikku tööd taotlema, et kohus määraks ÜKT?

Vastus: Oksana Luik, juhtivkorrakaitseametnik (veebikonstaabel), Politsei- ja Piirivalveameti korrakaitsepolitseiosakond, www.politsei.ee

Seadus ei näe ette rahatrahvi asendamist üldkasuliku tööga. Kui arvate, et Teil ei ole võimalik korraga kogu trahvisummat ära maksta, siis võite 15 päeva jooksul väärteoprotokolli kättesaamisest esitada taotluse määratava rahatrahvi ositi tasumise võimaldamiseks. Kui otsus on tehtud ja menetlusosaline ei ole nõus kohtuvälise menetleja otsusega, on menetlusosalisel õigus esitada maakohtule kaebus otsuse peale 15 päeva jooksul alates päevast, mil kohtuvälise menetleja otsus on kättesaadav.
Üldkasulikku tööd saab määrata ainult kohus ja seda kahes olukorras. Kui inimene on toime pannud väärteo, mille karistuseks määratakse arest, siis on kohtunikul võimalik inimese nõusolekul see üldkasuliku tööga asendada. Teine olukord on selline, kus inimesele on määratud rahatrahv, see on tasumata ning kohtutäitur leiab, et inimesel ei ole vara, millele sissenõuet pöörata. Sellisel juhul annab täitur sellest politseile teada ning politsei teeb kohtule taotluse trahvi asendamiseks üldkasuliku tööga.