Politsei


Küsimus: Mil määral vastutan mina kui küllakutsuja välismaalt kutsutud külalise tegude eest Eestis?30.10.2013

Tere!
Mu usaldusväärne vene kodanikust sõber soovib, et ma saadaksin tema samuti venelasest sugulasele küllakutse Eesti (Schengeni) viisa saamiseks. Mind siiski igaks juhuks huvitab, kas üldse ja mil määral vastutan mina kui küllakutsuja tema tegude eest Eestis. Nt kui peaks juhtuma kiiruseületamine või midagi tõsisemat, kas ka minul võib probleeme tekkida?

Vastus: Oksana Luik, juhtivkorrakaitseametnik (veebikonstaabel), Politsei- ja Piirivalveameti korrakaitsepolitseiosakond, www.politsei.ee

Küllakutsuja kohustused on välja toodud välismaalaste seaduses § 291.

(1) Kutsuja on kohustatud kontrollima, et tema poolt Eestisse kutsutud välismaalasel oleks Eestis viibimiseks seaduslik alus.
(2) Kutsuja on kohustatud võtma välismaalase Eestis vastu, tagama tema majutamise ning kandma välismaalase Eestis viibimise ja Eestist lahkumise kulud.
(3) Kui välismaalane ei kanna menetluskulusid või väljasõidukohustuse sundtäitmise või kinnipidamiskeskuse või politsei arestimajas viibimise kulusid, siis on kutsuja kohustatud hüvitama nimetatud kulud, kuid mitte rohkem kui 32 000 eurot.
(4) Kutsuja on kohustatud tõendama vastavust kutsuja suhtes kohaldatavatele nõuetele.

Välismaalase seadus - https://www.riigiteataja.ee/akt/102072013065?leiaKehtiv