Politsei


Küsimus: Kas saan varastamise kohta tehtud avalduse tagasi võtta, sest see asjaajamine teeb mulle rohkem kahju kui kasu?23.09.2013

Mis tagajärjed on seoses avalduse tagasivõtmisega? Tegin seoses vargusega avalduse (tean isikut, kes varastas), aga kuna see protsess on liiga pikk ja tekitab mulle rohkem kahju kui kasu, siis mõtlesin, et peaks avalduse tagasi võtma, et probleeme ära hoida vanematega. Aga kas nüüd on juba hilja seda teha? Tean, et kui tagasi võtta, siis pidi see minema valetamise alla. Pole mitte kellegi käest küsida. Varastatud asi on juba politseis, mismoodi ma selle saaksin üldse kätte?

Vastus: Maarja Punak, veebikonstaabel, Politsei- ja Piirivalveameti teabehaldus- ja menetlusosakond, www.politsei.ee

Ma ei tea küll juhtunu täpseid asjaolusid, kuid kui asi on pigem selles, et soovite saada endalt varastatud vara kiiremini tagasi, siis Te saate esitada vastava taotluse menetlejale. Seda siis ainult juhul, kui omandiõigus on selge ehk politseil ei ole kahtlust, et Teie olete asja omanik.

Kriminaalmenetluse seadustiku § 124 lg 3 järgi tagastatakse asitõend viivitamatult, kui see ei takista kriminaalmenetlust. Teie taotlete ja menetleja annab Teile teada, kas on oluline, et see ese on menetluse lõpuni Teie käes või jaoskonnas hoiul.

Kui menetluse algusest on möödas kuus kuud, kuid süüdistusakti ei ole esitatud, siis antakse ese omanikule hoiule, kui prokurör ei esita tähtaja pikendamiseks vastavat soovi ega põhjenda, miks eset ei saa veel õigele omanikule tagastada.

Avaldust tagasi ei võeta. Siin on küsimus selles, et riigile on teada seaduserikkuja, tema tegu ning lähtuvalt seadustest tuleb riigil teda ka karistada. Karistamise üks eemärk on uute süütegude ärahoidmine. Tihti need protsessid venivad pikale, kuid tuleviku mõttes on see kindlasti parem, kui karistamatus.