Politsei


Küsimus: Kui esitan kallaletungi kohta avalduse, kas siis kallaletungijal on õigus varasema kakluse kohta esitada oma avaldus?23.09.2013

Juhtus selline situatsioon, olime sõpradega puhkamas. Üks isik, kes oli ka meiega, jõi ennast täis ja lõi enda naist... meie läksime sõbraga nende kaklust lahutama ja siis ta hakkas meile vastu ja tänu sellele sai isikul, kes märatses, nägu vigastada ja vajas 22 õmblust huules. Kuu aega hiljem seesama isik tuli koos oma sõbraga minule kallale ja tungis selja tagant kallale, juhtum sai kiirabis vormistatud. Nüüd siis selline probleem, kui nüüd lähen politseisse ja annan avalduse, siis võib ka tema anda vastu avalduse ja kuigi ta ise oli süüdi, sai ta viga ja meie võime ka süüdi jääda. Kas sellises olukorras on kuidagi võimalik, et tema avalduse esitamine aegub enne minu oma ja ma saaksin anda niimoodi avalduse sisse tema vastu, et tema ei saaks minu vastu avaldust anda?
Võib ka muidugi rõhuda enesekaitsele, kui me nende kaklusele vahele läksime ja ta meid ründas. Kuid sooviks üle küsida, kas selline toiming oleks reaalne?

Vastus: Maarja Punak, veebikonstaabel, Politsei- ja Piirivalveameti teabehaldus- ja menetlusosakond, www.politsei.ee

Esimese juhtumi korral on võimalik, et tegemist oli hädakaitsega:
Karistusseadustik § 28
(1) Tegu ei ole õigusvastane, kui isik tõrjub vahetut või vahetult eesseisvat õigusvastast rünnet enda või teise isiku õigushüvedele, kahjustades ründaja õigushüvesid, ületamata seejuures hädakaitse piiri.
(2) Isik ületab hädakaitse piiri, kui ta kavatsetult või otsese tahtlusega teostab hädakaitset vahenditega, mis ilmselt ei vasta ründe ohtlikkusele, samuti kui ta ründajale kavatsetult või otsese tahtlusega ilmselt liigset kahju tekitab.

Kui need vigastused tekkisid esimestest rusikahoopidest, mida Te tema pihta tabasite, siis ei pruugi olla hädakaitse piiri ületamisega. Ehk siis tegite endast olenevalt kõik, et naist kaitsta. Kui isik oli maas kõveras ning enam vastupanu ei osutanud, kuid Te jätkasite tema tagumist jalgade või millegi muuga, siis Te ületasite hädakaitse piiri, ning olete vigastuste tekitamises süüdi. Seda teate nüüd juba ise, kas iga löök oli vaid isiku eemaletõrjumiseks ja ründe lõpetamiseks, või kestis see põhjuseta pikemalt.

Teisel juhtumil on puhtalt tegemist füüsilise vägivalla juhtumiga, mille kohta tuleb Teil avaldus teha. Ei näe mingit mõtet selles, et oodata seni, kuni teise süütegu aegub, sest me räägime karustusseadustikust tulenevalt viiest aastast ja see on juba pikk aeg. Suure tõenäosusega isik ei esita Teie kohta kaebust, kuna tolle juhtumi menetlemine viib omakorda selleni, et isik kasutas oma naise suhtes füüsilist vägivalda ja uue rikkumise menetlemisel poleks see temale mitte sugugi kasulik.