Politsei


Küsimus: Kas politseil on õigus mulle teha 3 nädalat hiljem protokoll, kuna leidsid mul taskust ühe sigareti?04.09.2013

Olen 17 ja politsei leidis juhusliku läbiotsimise käigus minu taskust ühe suitsu. Kuna neil polnud kaasas vajalike pabereid protokolli tegemiseks, siis võeti minu andmed ja politsei lubas mulle helistada 3 nädala pärast ja teha mulle siis protokoll jaoskonnas. Kas neil on õigus mulle teha 3 või isegi 4 nädalat hiljem protokoll, olles nende ainsaks tõestuseks see suits, mille nad leidsid, mis on nähtavasti juba hävitatud.

Vastus: Maarja Punak, veebikonstaabel, Politsei- ja Piirivalveameti teabehaldus- ja menetlusosakond, www.politsei.ee

Jah. Väärteo toimepanemise hetkest alates on politseil õigus juhtunut menetleda kuni 2 aastat. Loomulikult tuleb seda teha esimesel võimalusel, kuna tunnistajad ja menetlusalused isikud hakkavad asjaolusid unustama ja segi ajama. Tunnistajana saavad nad üle kuulata politseiniku, kes sigareti leidmist pealt nägi (üks menetleb, teine on tunnistajaks). See asjaolu ei kao kuskile ning suure tõenäosusega tegid politseinikud tunnistaja ülekuulamise samal päeval jaoskonnas ka juba ära.

Sigaretti niisama minema ei visata. Kuna see on asitõend, siis see pannakse materjali juurde ning Teie lapsevanemalt/seaduslikult esindajalt küsitakse, kas ta soovib sellele järele tulla. Kui ei soovi, saadetakse sigarett hävitamisele (põletamisele), mille kohta lisatakse vastav dokument materjalide juurde.