Politsei


Küsimus: Kuidas saada arestitud auto taas vabaks?02.07.2013

Asi on selline et, juhtus üks liiklusõnnetus, kus mina (auto volitatud isik) olin autoga väljas. Autoga sai sõidetud peokohta, kus hakkasin tarbima alkoholi ning juhtus nii, et jäin auto tagaistmel magama. Võtmed jäid ette ja keegi läks sõitma sellega (ei tea kes oli kuna magasin taga). Sõit kestis niikaua, kuni juhtus avarii - nimelt sõideti tsiklimehele tagant sisse, autoroolis ja veel 2 inimest (pealtnägijate sõnul) lahkusid sündmuskohalt ning mina ärkasin peale avariid tagaistmelt üles. Auto kuulus isikul, keda üldse kohapeal polnud ja kes oli kodus.
Nüüd on nii, et auto on arestitud ehk politsei poolt siis kinni peetud ja tagasi ei anta, arestis hoitakse nii kaua seda, kuni süüdlane kätte saadakase.
Öeldi et kuni 2 a.
Kas oleks võimalik see auto kätte saada, kuna väga vajalik asi auto omanikul töösuhtes.

Vastus: Maarja Punak, veebikonstaabel, Politsei- ja Piirivalveameti teabehaldus- ja menetlusosakond, www.politsei.ee

Antud juhul on auto tõend, millelt kogutakse jälgi (sõrmejäljed, jalajäljed, DNA, piltide tegemine jne). See võtab aega. Kui kõik toimingud selle autoga on tehtud, on auto omanikul õigus esitada avaldus auto tagasisaamiseks.

Autot ei pruugita kohe tagasi anda, kui on näiteks kahtlus, et omanik ise tegi avarii ja põgenes sündmuskohalt ning võib selle autoga uuesti taolisi süütegusid toime panna. Kindlasti on põhjendusi teisigi.

Teie jutt selle kohta, et te asjast midagi ei tea, kõlab veidi uskumatult. On üsna selge, et päris võõrad isikud seda autot ei kasutanud, seega võiks süüdlane ikkagi teo üles tunnistada ja vastutada. Seda siis nii seaduse kui ka sõbra ees, kelle autoga see olukord tekitati.