Politsei


Küsimus: Kuidas takistada, kui eksnaine tahab lapsega minu loata paariks nädalaks välismaale minna?12.06.2013

Tere
Minu eksnaine tahab lapsega välismaale minna aga mina pole luba andnud. Sooviks teada, kas mul on õigus keelata kui ta läheb ka paariks nädalaks välismaale? Ja kui ta ikka läheb, mis tegema peaksin ja kas seda sõitu saaks kuidagi takistada ka, kui kuupäev on teada millal minek on?
Ja sooviks teada, kas eksnaist võidakse karistada ka ja mis on karistus?
ette tänades

Vastus: Maarja Punak, veebikonstaabel, Politsei- ja Piirivalveameti teabehaldus- ja menetlusosakond, www.politsei.ee

Kui lapse hooldusõigus on kohtus jagamata, siis tuleks seda esimesel võimalusel teha. Kui omavahelist kokkulepet ei saavutata, on kohtusse minek vältimatu.

Eesti piiri ületab ema lapsega ilma takistusteta, kuid teise riigi piiril võidakse küsida üksi lapsega reisivalt emalt teise vanema kirjalikku nõusolekut (oleneb riigist, kuhu minnakse). Euroopa siseselt, arvestades praegust avatud piiride olukorda, on see pigem vähemtõenäoline.

Kuna riik ei ole teada, ei oska ka midagi karistamise kohta öelda, pigem saadetakse tagasi. Samas tuleks erimeelsused siiski enne reisi lahendada, kuna teise riigi võimalik karistus pole kindlasti see, mis Teie olukorda kuidagi paremaks muudaks. Pealegi, ma näen pigem siin ohtu selles, et laps kannatab selle kõige tagajärjel.