Politsei


Küsimus: Kas teetöölistel on kohustus killustikuga aukude/lohkude lappimisel hoiatavaid märke üles seada?12.06.2013

Tere,

Sel kolmapäeval hakkasin peale tööpäeva lõppu tsikliga koju sõitma. Osa koduteest on pinnatud teekattega, kus vana asfalt on aasta tagasi tee peale pandud ning killustikuga ära pinnatud. Lahtine pealmine killustik on nüüdseks juba tee äärde sõidetud ning tee on igapäevaselt mootorrattaga hästi sõidetav. Kuid seda teed mööda koju sõites juhtus mul mootorrattaga õnnetus. Teetöölised olid päeval teinud parandustöid ehk oli pinnanud tekkinud lohkusid. Ühes kurvis hakkas tsikkel tänu lahtisele killustikule vibama ning ratas läks alt ära ja olingi koos masinaga küliti. Ise sain õnneks kergemaid kriimustusi tänu seljas olnud turvavarustusele. Mootorrattaga nii hästi ei läinud ning üks külg on korralikult räsida saanud.
Algul käis mõttest läbi, kas ma ise ei märganud sellele teele keerates ühtegi hoiatusmärki, mis osutaks lahtisele killustikule, mida näitavad liiklusseaduses märk 155 (lahtine killustik) või märk 158 (hoiatab teel, selle kõrval, all või kohal tehtavast tööst. Teel võib olla lisaks teel
töötavatele inimestele teetöödega seotud sõidukeid ja muid takistusi, sõidutee ebatasasusi, lahtiseid kive ja muud sellist).
Enda süda ei jätnud rahule, et kas tee otsas oli ikka mõni hoiatusmärk või mitte, seega otsustasin peale juhtunut asja üle kontrollida ning selgus, et ei mingit hoiatusmärki polnud kummalgil pool teeotsas.
Minul läks seekord õnneks, et iseendega hullu midagi ei juhtunud, kuid olen kindel, et sel päeval ei olnud ma seal teel ainuke mootorrattaga sõitja. Loodetavasti läks teistel liigikaaslastel õnnelikumalt ning jõudsid puntist A punkti B nii nagu see neil plaanis oli.
Kogu selle õnneliku lõpuga õnnetuse võtaks kokku küsimusega, et kas teetöölistel on kohustus aukude/lohkude lappimisel killustikuga hoiatavaid märke ülesseada?

Vastus: Maarja Punak, veebikonstaabel, Politsei- ja Piirivalveameti teabehaldus- ja menetlusosakond, www.politsei.ee

Soovitan igal juhul vastava avalduse teha, kuna teetööde korral on väga selgelt määratletud reeglid vastavate liiklusmärkide paigaldamiseks. Täpsem info vastavale määrusele on siin: http://www.estlex.com/tasuta/?id=7&fd=1&aktid=55499 vaadata saab paragrahvi 37.

Tee omanikule, tavaliselt siis vastavale linna- või vallavalitsusele tuleks esitada kaebus koos tekitatud kahjuga. Ka infona on see omavalitsusele oluline ohutuse seisukohast, sest sel juhul saab puudujäägi kiiresti kõrvaldada.