Politsei


Küsimus: Kas võin politseile dokumendi näitamisest keelduda, kui ma ei ole korda rikkunud?12.06.2013

Tere,
Selline küsimus, et me olime sõpradega (14-15a) ja tegime avalikus kohas vesipiipu. Kuid mina ei teinud, kuna ma ei suitseta. Igatahes kui meilt küsiti, kas oleme joonud alkoholi, vastasin mina, et ma tahan puhuda ja ma puhusin välja 0. Kuna aga vesipiip kuulus meie sõbrale, kes läks poodi, siis tähendab see, et mina olen avaliku korra eest vastutav isik ehkki ma ei ole avalikku korda rikkunud. Ning politsei soovis mu dokumenti küsida. Mille peale mina ütlesin, et ma keeldun Teile oma dokumenti näitamast, kuna ma ei ole kinnipeetud isik ja ma ei ole avalikku korda rikkunud.
Kas mul oleks olnud sealt õigus ära jalutada?
Ning teine küsimus - mul ei lubatud kasutada oma privileegi nende filmimiseks. Kuid ma tegin seda ikkagi, sest mul on õigus.
Loodan, et oskate mu küsimustele vastata
Tänud!

Vastus: Maarja Punak, veebikonstaabel, Politsei- ja Piirivalveameti teabehaldus- ja menetlusosakond, www.politsei.ee

Tekstist ei ole aru saada, kui vana Te olete, samamoodi ei saa ka politseinik Teid vaadates vanust öelda. Kui ülejäänud suitsetajad olid alaealised, siis kuidas ilma dokumente kontrollimata seda kindlaks teha? Isegi, kui Te ei suitsetanud, olite Te seaduserikkumises tunnistajaks ja seega on politseil õigus Teie isik kindlaks teha ja Teid ka üle kuulata, hoolimata Teie soovist ütlusi mitte anda.

Kasutate väljendit "avaliku korra eest vastutav isik". Politsei- ja piirivalveseaduse mõistes on see isik, kes rikub avalikku korda. Teie seda enda sõnade kohaselt ei teinud. Kuna ma saan aru, et poodi läinud sõber piibu ja sealjuures ka tubaka omanik ja Teie, kui ainus täisealine(?) võtsite vastutuse selle eest endale. Sel juhul on politsei huvi Teie isiku ja vanuse suhtes veelgi enam põhjendatud ja igal juhul poleks Te saanud dokumendi näitamisest keelduda. Politseiniku jaoks, kes Teie vanust ei tea, ja arvestades seda, et teised on alaealised, tundub väga põhjendatult, et ka Teie võite olla alaealine, kes tubakat omades rikub seadust.

Politseinike filmimine, kui nad teevad tööd, on lubatud. Välja arvatud erandid, millele politseinik filmimist keelates peab viitama. Antud juhul võin oletada, et Te seisite neile piisavalt ligidal ja seega poleks kolmandate isikute andmed olnud kaitstud (dokumendid teistelt), kui seda kaitstust politseinik peab suutma tagada. Olukord oleks lahenenud, kui nad oleksid palunud Teil filmida kaugemalt.