Politsei


Küsimus: Kas 16-aastasel on õigus minna politseisse ja teha avaldus kui mu vanemad ei taha ise seda teha?30.05.2013

2012. aasta talvel hakkasid hoovi tekkima igasugused alkohoolsed tühjad ja täis pudelid. Alguses arvasime, et mõni joodik äkki loopis, kuid kui teist korda juba uuesti need hoovi tekkisid, siis hakkas asi kahtlaseks muutuma. Läks natukene aega mööda, kui mingi võõras isik kirjutas facebooki, et kas sain taara kätte, mida ta loopis? Ei osanudki kohe midagi vastata, vaid küsisin, miks loobid. Sellepeale vastati, et äkki aitab kaasa raha kogumisel, siis saan uue maja osta. Rääkisin ka sellest vanematele ja ema kirjutas talle, et kui ta jätkab loopimist, siis teeme avalduse politseisse. Nädal aega oli umbes vaikus kui isik kirjutas uuesti, et kas taarat soovin, mul ju seda hädasti vaja. Kirjutasin talle siis pikemalt vastu, et hoidku endale, kuid kukkus sõimama eriti ropult veel. Esmaspäeval 27. mail umbes peale 23.00 lendasid uued pudelid suure latakaga piki maja seina. Nägin ainult, et kolm poissi ratastel loopisid ja hirmsa kimaga sõitsid minema. Kui küsisin tuttavatelt, kas keegi sellise nimega poissi siin linnas teab, siis kõik ütlesid, et ei tea ei ole isegi näinud, kuid lisab kõik siin linnas elavad noored omale facebooki sõbralisti ja ähvardab peksa anda jne. Keegi ei tea temast eriti midagi ja koolis, kus ta väidab end käivat, siis seal ta ka ei käi. Nüüd tekib küsimus, et äkki omab ta varikontot? Kas minul, kui 16-aastasel on õigus minna politseisse ja teha avaldus selle isiku kohta, kui mu vanemad ei taha ise seda teha, vaid ütlevad, et blokeeri hoopis ta ainult facebookis ära?

Vastus: Maarja Punak, veebikonstaabel, Politsei- ja Piirivalveameti teabehaldus- ja menetlusosakond, www.politsei.ee

Varikonto omamine ei ole seaduserikkumine, kui ta just selle kontoga kellegi päris inimese identiteeti ei varasta. Selleks, et seda välja selgitada, tuleks saata see nimi maarja.punak@politsei.ee aadressile. Varikontost saab teada anda Facebookile läbi konto nime kõrval oleva tärni.

Blokeerimine on alati hea, kuna siis ei saa inimene, kellega suhelda ei soovita, häirida. Samas see otseselt praegust probleemi ei lahenda, kuna pudeleid loobitakse päriselt, mitte Facebooki vahendusel. Seega võiks avalduse ikkagi teha, kuna pudelite loopimine vastu seina on vandaalitsemine ja seega ka karistatav tegu.

Avalduse võid esitada ka ise, kuid soovitan selle esitamise vanematega siiski läbi rääkida. Juurde lisa ka kirjavahetus.