Politsei


Küsimus: Kas koolis lastele narkotesti tegemiseks ei pea olema lapsevanema nõusolekut?31.05.2013

Tere!
Kas koolid tellivad või politsei tuleb vihje peale kooli narkotesti tegema? Kas lapsevanem ei pea sellest midagi teadma (näiteks nõusolekut või mis testi tulemus oli ja miks üldse minu lapsele)?
Tegemist siis alaealisega, kes ei suitseta ega tarvita narkootikume aga testi pidi tegema. Kes koostab nimekirja või mille alusel kontrollitakse lapsi koolides. Miks helistab politseinik lapsele tunni ajal, kas see on ka lubatud ja kutsub ta jaoskonda ilma lapsevanemat teavitamata?

Vastus: Oksana Luik, juhtivkorrakaitseametnik (veebikonstaabel), Politsei- ja Piirivalveameti korrakaitsepolitseiosakond, www.politsei.ee

Politsei kohaldab järelevalvemeetmeid kõrgendatud ohu väljaselgitamiseks Politsei- ja Piirivalveameti peadirektori loa alusel (Politsei- ja piirivalveseadus § 710 lg 1 ). Kui järelevalve meetmeid kohaldatakse õppeasutuses (saadud informatsiooni või vihje põhjal) ei pea politsei sellest eelnevalt teavitama alaealiste seaduslikke esindajaid. Samuti ei ole politseiametnikul kohustust teavitada alaealise seaduslikku esindajat alaealise kutsumisest menetlustoiminguks politseiasutusse ning ei ole määratud kellaaega, millal politseiametnik ei või helistada alaealisele tema kutsumiseks politseiasutusse.