Politsei


Küsimus: Kas peaksin kohtusse kaebuse esitama, kuna alkohol näpus käimise eest määratud karistus on liialt suur?30.05.2013

Tere!
Tartu linnas, Rüütli tänaval tarbisin alkoholi. Alkoholisisaldus veres 1 promill. Patrullpolitseinik märkas minu siidrilonksu ja soovis teha ühe kiirmenetluse. Mina kiirmenetlust ei soovinud, aga seal autos toimetades ta siiski kiirmenetluse vormistas. Ma ei tahtnud seda allkirjastada, aga siis ütlesid politseinikud, et minu allkirja asemele võivad nad kirjutada ka "keeldus allkirjast", mida nad ka tegid. Mina mitte ei "keeldunud allkirjast" vaid ei soovinud üldse kiirmenetlust.

Ka trahv tuli ebaproportsionaalselt suur, 100€. Politseinikud ütlesid, et kui kohtumenetlus, määratakse suurem trahv. Mina seda ei tahtnud uskuda.

Ka Lõuna Politseiprefektuuris arvati, et trahv oli liiga suur alkohol näpus käimise eest Rüütli tänaval, kus seda iga öö massiliselt tehakse.

Arvestades, et kiirmenetlusel pole minu allkirja ja trahv on suur, kas peaksin maa- või linnakohtule kaebuse esitama ja kuidas seda teha?

Vastus: Maarja Punak, veebikonstaabel, Politsei- ja Piirivalveameti teabehaldus- ja menetlusosakond, www.politsei.ee

Hetkel saate teha kaks erinevat avaldust:
1) avaldus kohtule seoses kaebusega, et Teie soove ei võetud kuulda ja et trahv on ebaproportsionaalselt suur.
2) avaldus Lõuna prefektuuri sisekontrollile seoses kaebusega politseiametnike tegevuse peale.

Küsimus on selles, et politsei ise enda määratud trahvi tühistada või muuta ei saa, seda saab teha kohus. Samas on ka politseisüsteemile oluline teada, kui ametnikud on käitunud sobimatult või rikkunud seadust. Tõepoolest, väärteomenetluse seadustik näeb ette selle, et niipea, kui inimene keeldub kiirmenetlusest, tuleb alustada üldmenetlus ja samamoodi, kui ta esialgu oli kiirmenetlusega nõus ja hiljem protokolli valmides keeldub sellele alla kirjutamast, tuleb jällegi alustada üldmenetlust. Ja alles üldmenetluse korras on võimalik see, et inimene allkirja ei anna ja politseiametnik kirjutab juurde, et isik keeldus allkirja andmast.

Avaldused tuleks teha esimesel võimalusel. Kohtusse pöördumisel on reegliks 15 päeva pärast otsuse kättesaamist, sisekontrollile esitatava avalduse tegemiseks on rohkem aega, kuid mõistlik oleks teha seda samal ajal kohtusse pöördumisega. Avalduse kirjutamise kohta saan anda täpsemaid juhiseid aadressilt maarja.punak@politsei.ee.