Politsei


Küsimus: Kas 4,5 aasta tagune seadusrikkumine teeb minust korduvrikkuja?28.05.2013

Tere,
Mind tembeldati roolijoodikuks 4,5 aastat tagasi, kui kaitsesin enda põhiseaduslikku õigust elule, juhtides sõidukit joobeseisundis (1,12 promilli), ehk siis teisisõnu, põgenedes mürgiste joobes inimeste eest, kes olid minul selleks ajaks jõudnud mõlemad silmad kinni taguda (sõber sai veel 4 kuud hiljem pea naha vahelt mõned väiksemad kivikesed kätte, hambad jäid siiski rannaliivale). Menetlustoimingutel palju kirja ei läinud, kuna joobeseisundis inimese sõnu ei võetud kuigi tõsiselt ja põhjenduskastis ei olnud piisavalt ruumi (hoolimata sellest, et tilgutasime politseiautosse märkimisväärselt verd). Hiljem ei olnud üldse tahtmist enam meie suure kaitsja - politsei - jutule minna.
Kokkuvõttes sain tookord seaduse järgi maksimumkaristuse. Nädal aega tagasi peatati mind, kuna ületasin maanteel lubatud sõidukiirust 45km/h (jällegi rumal juhus - kiirustasin möödasõiduga, et elukaaslane lennukist maha ei jääks, mõistan - ajapuudus ei ole reaalne põhjus kiiruse ületamiseks). Minu kinnipidamisel tuvastati mul joove 0,4 promilli. Riigi Teataja andmete järgi tõstetakse rikkumiste registrist väärteod (tolle aja seaduste järgi ei olnud 1,12 promilline joove kriminaalne tegu), mis on vanemad kui 1 aasta, ümber rikkumiste arhiivi.
Minu küsimus oleks: kas minu nädalatagust väärtegu koheldakse kui korduvrikkumist, ehk siis kas on võimalus, et mind pannakse selle kahetsusväärse teo toimepanemise eest reaalselt vangi või karmistatakse oluliselt esmakordsele rikkumisele ettenähtud karistust?
Ette tänades

Vastus: Maarja Punak, veebikonstaabel, Politsei- ja Piirivalveameti teabehaldus- ja menetlusosakond, www.politsei.ee

Toon väljavõtte karistusregistri seadusest:
§ 24. Registrisse kantud karistusandmete kustutamise tähtajad
(1) Karistusandmed kustutatakse registrist ja kantakse üle arhiivi, kui:
1) väärteo eest mõistetud või määratud rahatrahvi tasumisest, aresti kandmisest või üldkasuliku töö sooritamisest on möödunud üks aasta;

Seega, kui rohkem kui aasta tagasi sai trahv tasutud, siis see karistus on kantud karistusregistrist juba arhiivi ja politsei seda uue karistuse määramisel enam arvesse ei võta.

Kuna Te ei rääkinud, mille järgi Teid karistati, siis eeldan, et see uus rikkumine (joobes juhtimine) on kvalifitseeritud liiklusseadus § 224 lg 2 järgi, mis näeb ette kuni 300 rahatrahviühikut ja/või aresti. Lisaks on õigus teha otsus juhtimisõiguse peatamise kohta § 224 lg 3 järgi.

Kiiruse ületamine on kvalifitseeritud liiklusseaduse § 227 lg 3 järgi: isikut karistatakse rahatrahviga kuni 200 trahviühikut, arestiga või sõiduki juhtimisõiguse äravõtmisega kuni kaheteistkümne kuuni.

Seega nende kahe kokkuvõttes on võimalik panna Teid maksimaalselt 30-ks päevaks arestimajja, võtta ära juhtimisõigus kuni 12 kuuks ja/või määrata trahv kuni 300 eurot. See oleks siis, kui saaksite kõik maksimumkaristused, kuid menetleja on lõpuks see, kes otsused langetab. Taolist lahendit nii karmide karistustega mina veel näinud ei ole.