Politsei


Küsimus: Miks karistatakse eeskirjade rikkujaid, aga ei karistata liiklusõnnetuste põhjustajaid?17.05.2013

Küsimus seisnebki selles, et miks politsei ei karista liiklusõnnetuse põhjustajaid? Samas aga karistatakse suhteliselt karmilt erinevate liiklusseaduste või liikluseeskirjade rikkujat. Küsimus tekkis, kuna olen osalenud seitsmes liiklusõnnetuses, millest kuues olin kannataja ning ühes põhjustaja, kraapides ühe auto stanget parkimisel. Kannataja poolena on kaks autot saanud avariis nõnda kannatada, et kindlustus on tunnistanud need avariis hävinuks, tekitades lisaks auto hävimise kahjule (mille maksab õnneks kindlustus) ka liikumise ja ajaga seotud kulud, mis ulatuvad 300-400 euroni kuus seoses autorendi ja taksoarvetega.
Miks karistatakse kiiruse ületajat või kasvõi jääknähtudega sõitjat, kes ei ole kellegile ei varalist ega tervise kahju põhjustanud, samas kui inimene, kes sõidab kellegi auto kasutuskõlbmatuks puhtast lollusest, pääseb puhta nahaga?
Kas ei oleks õiglane karistada liiklusõnnetuse põhjustajat kriminaalkorras, nagu varastki, kes üle 100 eurose kahju põhjustab, ja peatada juhtimisõigus üheks aastaks, nagu roolijoodikul, et saaks oma teo üle järele mõelda?

Vastus: Andero Sepp, veebipolitseinik, Politsei- ja Piirivalveamet, www.politsei.ee

Tere

Paljuski sõltub liiklusõnnetuste puhul osapooltest. Kui osapooled saavad omavahel kokkuleppele ja kahjud piirduvad varakahjuga, siis ei ole kohustuslik politsei teavitamine. LS § 169 lg 4:

LS § 169
(4) Liiklusõnnetusest ei ole vaja politseile teatada, kui on täidetud kõik järgmised tingimused:
1) inimesed liiklusõnnetuses vigastada ei saanud või liiklusõnnetuses osalenud inimesed ei nõua ise oma tervise kontrolli;
2) liiklusõnnetuses osalenud juhid või juht ja varalise kahju saajad on juhtumi põhjusi hinnates varalise kahju tekitamise vastutuse küsimuses ühel meelel;
3) hilisemat identifitseerimist võimaldaval viisil on loetletud kõikide liiklusõnnetuses osalenud inimeste andmed;
4) nimetatud on varalise kahju tekitamise eest vastutav isik;
5) liiklusõnnetuses osalenud juhid või juht ja varalise kahju saajad on punktides 2–4 loetletud asjaolud kirjalikult vormistanud ja sellele alla kirjutanud.


Liiklusõnnetuse põhjustajale on vastutus ette nähtud Liiklusseaduse § 223 järgi:

§ 223. Mootorsõiduki-, maastikusõiduki- või trammijuhi poolt varalise kahju või ettevaatamatusest tervisekahjustuse tekitamine

(1) Mootorsõiduki-, maastikusõiduki- või trammijuhi poolt liiklusnõuete rikkumise eest, kui sellega on tekitatud teisele isikule varaline kahju või ettevaatamatusest tervisekahjustus, –
karistatakse rahatrahviga kuni 300 trahviühikut, arestiga või sõiduki juhtimisõiguse äravõtmisega kuni kuue kuuni.

(2) Kohus või kohtuväline menetleja võib kohaldada käesoleva paragrahvi lõikes 1 sätestatud süüteo eest lisakaristusena sõiduki juhtimisõiguse äravõtmist ühest kuust kuni kolme kuuni.