Politsei


Küsimus: Kui lapse isa on ebastabiilne ja agressiivne, siis mida saan ette võtta kui muretsen turvalisuse pärast?09.05.2013

Tere
Mida saab politsei teha või mida ta ette võtab, kui ma esitaks politseisse avalduse, sest lapse isa on alati olnud impulsiivne ja kergesti ärrituv kuid nüüd on hakanud ka füüsilise vägivalle märke näitama?
Näiteks üks viimastest juhtumitest. Algul saan elukaaslasega hästi läbi, siis ma ütlen talle mittemingisugust tähtsust omavat lauset ja tema vihastub nii, et viskab mind esimese ette juhtuva asjaga. Kui see ei taba mind, teeb ta uue katse, mis tabab kätt ja jätab suure punase laigu ning karjub, et varsti tulen kätega kallale. Seda kõike 4-aastase lapse nähes, kes nutab lohutamatult seda kõike nähes. Ning seejärel tirib lapse endaga kaasa ja karjub et "sina ei tule mulle midagi ütlema ja pane põlema end". Tema meeleolud kõiguvad seinast seina. Ta arvab, et kõike mida ta näeb või puudutab, on tema oma. Kui miskit temale mitte sobivat öelda, on ta kohe kätega kallal. Kahjuks keegi ei esita tema kohta avaldust kunagi politseisse. Kui me kaks aastat tagasi lahku läksime, siis ma tabasin mitmeid ja mitmeid kordi teda alkoholilõhnadega autoroolist. Kaks korda ta isegi tõi last minu juurde koju tagasi endal viinapudel kõrval. Paraku aasta hiljem leppisime ära. Ta on mind ähvardanud, et lööb maha (tapab) mind kui kellega iganes kellega ma suhet uuesti peaks alustama. Ja ühele mu sõbrale läkski ta kallale ja peksis kui me lahus olime. See kõik jäi lindile. Paraku millegi pärast politseisse see kunagi ei jõudnud. Kui tal nö silme eest mustaks läheb, siis teda ei peata miski. Kirju ja smsse mul pole, millega tõestada. Kuid mida saab ette võtta sellise inimesega? Tahaks lihtsalt temast rahu. Kui me lihtsalt tülitseme, siis ta kõnnib minema oma korterisse ja teda ei huvita laps absoluutselt. Kui me saame läbi, siis ka lapsega hakkab veidike tegelema. Nüüd, kus lahku läksime uuesti, nõuab last endale. Tema tuleb ja võtab millal tahes ja teda ei huvita kas ma luban vms. Need tema sõnad. Täielik abituse tunne. Ma elan maal metsa sees, pole naabreid ega miskit. Keegi ei kuule ega näe kui ta keset päeva tuleb lõugama. Mainin ka ära, et varem ta pole mulle kätega kallale tulnud vaid paar korda võtmekimbuga üritanud visata, mis mööda lennanud aga nüüd juba suurte esemetega nagu jalgrattakiiver ja väiksed tõukamised. Teine küsimus natuke teine teema. Kui auto on kirjutatud minu nimele aga konkreetselt ma selle eest ise maksnud ei ole vaid see on endise elukaaslase ostetud mulle, siis kas tal on õigust mulle aeda marssida ja see lihtsalt ära viia? Minu teada on vastus Ei aga ma igaks juhuks küsin üle!

Vastus: Andero Sepp, veebipolitseinik, Politsei- ja Piirivalveamet, www.politsei.ee

Tere

Sellise mehe suhtes on kõige kindlam võimalus taotleda lähenemiskeeld kohtult. Samuti tuleks Teil lapse huvides paika panna lapse eestkoste ja kord, kelle juures laps kunas on, ka seda teeb kohus. Soovitaksin Teil alustada kohaliku omavalitsuse sotsiaaltöötaja juurest, kes oskab Teile nõu anda asjajamises. Kui teie endine elukaaslane Teie territooriumile tuleb ja vägivaldne on, siis tuleks Teil helistada 110 ja paluda saata patrull appi.

Auto osas tuleb Teil leida kokkulepe.