Politsei


Küsimus: Kas politseil oli enne kohtuotsust õigus teatada, et ma juhtisin autot joobes seisundis?09.05.2013

Mul oli soome registris oleva autoga avarii Eestis 3 aastat tagasi, mina pole ennast süüdi tunnistanud, kuna polnud roolis. Uurimine käib siiani. 2,5 aastat oli vaikus uurimises. Kas eesti politseil oli õigus teatada soome politseile, et mina juhtisin autot joobes ja tegin avarii. Autol oli peal 2 kaskot. Soome pool keeldus maksmast kindlustusraha. Auto vrakk seisab kodus siiani puutumata. Oli siis politseil õigus enne kohtuotsust Soome teatada, et mina olen süüdi?

Vastus: Maarja Punak, veebikonstaabel, Politsei- ja Piirivalveameti teabehaldus- ja menetlusosakond, www.politsei.ee

Kindlustusjuhtumitega tegelemine võib võtta aega. Üldjuhul, kui tegemist on juhtumiga, mis kuulub karistusseadustiku paragrahvide 422-425 piiresse, on õigus menetlustoiminguid läbi viia 5 aasta jooksul alates sündmuse toimumisest. Ilma kohtuotsuseta ei saa politsei Teid nn roolijoodikuks nimetada. On võimalik, et Soome kindlustusfirma päringule vastati, et seoses selle autoga tehtud õnnetusega on alustatud menetlus karistusseadustiku paragrahvi 424 alusel, kuid see ei tähenda veel otsust. Menetlus võidakse lõpetada, paragrahv võidakse muuta jne. Soome kindlustusfirmade reeglitega ei ole kokku puutunud, kuid võib eeldada, et enne menetluses selgunud seisukohta ja selle edasikaebamise tähtaegade möödumist Teile kahjusid ei hüvitata. Eestis on kindlustuste tüüptingimustes üldjuhul kirjas, et joobes tehtud õnnetused ja ka näiteks sõiduki varastamise käigus tehtud õnnetused ei kuulu kindlustusjuhtumite alla ja seega nendega seoses kahjusid ei hüvitatagi.

Kuna politsei vastava info edastas ja Teile eelpool toodud selgitusest ei piisa, siis on Teil õigus teha selle infoedastuse kohta prokuratuuri vastavasisuline kaebus.