Politsei


Küsimus: Kuidas endisele elukaaslasele lähenemiskeeldu taotleda?24.04.2013

Läksin umbes aasta aega tagasi lahku oma endisest elukaaslasest, kuna ta mulle kallale tungis. Kallaletung toimus kodus minu alaealise tütre juuresolekul (elukaaslane ei ole lapse isa). See kõik on ametlikult registreeritud ning endisele elukaaslasele määrati kergete kehavigastuste tekitamise eest rahaline karistus. Kuigi ma ei soovi temaga enam suhelda ning viimasel ajal väldin ka tema pöördumisi SMS teel, ahistab ta mind endiselt edasi. Lisaks SMS-dele saadab samasisulisi e-maile nii minu isiklikule kui ka töömailile ning seda just öösiti. Kardan, et mingil hetkel ilmub ta ignoreerimise peale minu ukse taha või veel hullem otsib tütrega kontakti. Kas sellise juhtumi puhul on üldse mõtet lähenemiskeelu taotlemiseks kohtu poole pöörduda või puudub siin piisav alus?

Vastus: Oksana Luik, juhtivkorrakaitseametnik (veebikonstaabel), Politsei- ja Piirivalveameti korrakaitsepolitseiosakond, www.politsei.ee

Lähenemiskeelu kohaldamist võib taotleda isikuvastase kuriteo ohver kriminaalmenetluse raames.
Kui rikutakse isikuõigusi, siis tsiviilõigusliku kaitsevahendina on võimalik määrata lähenemiskeeldu. Võlaõigusseaduse § 1055 lg 1 sätestab: kui kahju õigusvastane tekitamine on kestev või kui kahju õigusvastase tekitamisega ähvardatakse, võib kannatanu või isik, keda ähvardati, nõuda kahju tekitava käitumise lõpetamist või sellega ähvardamisest hoidumist. Kehavigastuse tekitamise, tervise kahjustamise, eraelu puutumatuse või muu isikuõiguste rikkumise puhul võib muu hulgas nõuda kahju tekitaja teisele isikule lähenemise keelamist (lähenemiskeeld), eluaseme kasutamise või suhtlemise reguleerimist või muude sarnaste abinõude rakendamist.
Lähenemiskeelu kohaldamise taotlemiseks peate pöörduma vastava hagiavaldusega maakohtu poole
(http://www.juristaitab.ee/et/mida-teha-kui-pean-kohtusse-poorduma/maakohtusse-poordumine ).
Kindlasti soovitan täiendava konsultatsiooni saamiseks pöörduda juristi poole.