Politsei


Küsimus: Kuidas takistada, et lapse ema ei saaks pettustes lapse arveldusarvet kasutada?23.04.2013

Meil elukaaslasega on mure. Nimelt elukaaslase lapse ema kasutab lapse arveldusarvet teistelt inimestelt raha välja petmiseks. Kuidas me saaksime seda takistada. Kas lapse isal on õigus lapse arveldusarved kinni panna nii, et emal puuduks juurdepääs lapse arveldusarvele. Nimelt ta kasutab 4-aastase lapse kontot, kuhu laseb inimestel raha kanda netist ostetud asjade eest, kuid asjad ei jõua kunagi raha ülekandnud isikutele. Kahju on, et lapse nimi on juba nii väikesest peast rikutud. Elukaaslasele tulevad juba kurjad kirjad ja telefonikõned, et maksku raha tagasi. Kahjuks ei hakka meie küll lapse ema poolt petetud rahasid tagasi maksma, seepärast palumegi abi, et kuidas käituda seaduslikult, et lõpeks ükskord lapse nime rikkumine ning arveldusarve kuritarvitamine. Kiiret vastust ootama jäädes.

Vastus: Maarja Punak, veebikonstaabel, Politsei- ja Piirivalveameti teabehaldus- ja menetlusosakond, www.politsei.ee

Kui lapsevanemad ise ei suuda omavahelisi kokkuleppeid teha, siis tuleb pöörduda kohtusse.

Olen kuulnud juhtumitest, kuidas lapsevanemad käivad oma lapsele kordamööda passi uuesti tegemas, et takistada seda, et teine vanem saaks lapse välismaale kaasa võtta. Tõenäoliselt on pangakontodega sama: üks paneb kinni ja teine avab uue konto. Mõlemal on see õigus, kuid nii või naa, lõpuks jõutakse punkti, kus kohtusse pöördumine on paratamatu.

Lastekaitsetöötajale võib ka vastavat infot edastada, kuna lapse taoline ärakasutamine on lubamatu. Tema saab viia lapsevanemaga läbi vastava vestluse, võimalik, et võõra inimese sekkumisest on abi.

Kui endine abikaasa oma ostu-müügi kuulutustes esineb tütrena (mitte ei lase raha kanda tütre arvele, vaid ütlebki, et tema müüb ja teebki tehinguid), siis sellest tuleks politseile teada anda. Teise identiteedi ärakasutamine kasu saamise eesmärgil on seadusega keelatud.