Politsei


Küsimus: Kas politseil on õigust teha trahv alaealisele suitsetamis eest, kui ta ise seda ei näinud?18.04.2013

Tere!
Olen alaealine (17) ja käisime koolist 300 m eemal suitsetamas, minuga kaasas oli 2 täiskasvanut ja 3 neidu minust veel nooremad.
Olime suitsud ära teinud ja jõudsime kooli ette tagasi ja tuli politsei, küsis meie andmeid ja vormistas protokolli, kirjutas sinna omavoliliselt, et käisime suitsetamas, aga siiski ta ei näinud, ta lihtsalt arvas.
Meie muidugi panime allkirjad alla ja ei hakanud õigust taga ajama, sest meie neid asju veel nii täpselt ei tea ega tunne.
Aga nüüd tagantjärgi jäigi selline küsimus õhku rippuma, et kas tal on õigus protokoll teha lihtsalt selle eest, et ta arvas, et käisime suitsetamas?

Vastus: Maarja Punak, veebikonstaabel, Politsei- ja Piirivalveameti teabehaldus- ja menetlusosakond, www.politsei.ee

Nii öelda lõhnade alusel kellelegi trahvi koostada ei ole võimalik. Siin on küsimus selles, et kas Te olete kindlad, et ta ei näinud Teie tegevust pealt? Teiseks, politseinik ei pea seda tegevust pealt nägema, kui on tunnistaja, kes ütleb, et jah, need noored suitsetasid. Tekstist saan aru, et just nii see asi ka toimus - ütlusi anti üksteise vastu. Menetleja võib Teie sõnade järgi ütlused ka ise kirja panna, kuid ta peab need Teile ette lugema ning selle kohta annate Teie ka allkirja. Kui Teie nende kirjapandud sõnadega nõus ei ole, siis Te allkirja andma ei pea või avaldate soovi ütlused omakäeliselt kirja panna. Kui Te koostatud väärteoprotokolliga ei nõustu, on Teil 15 päeva aega menetleja tegevuse peale kaebuse esitamiseks kohtuvälise menetleja juhile. Kui tema leiab oma määruses, et kõik on korras, tuleb Teil vastavasisulise kaebusega pöörduda maakohtusse.