Politsei


Küsimus: Kui palju tohib teha trahvi alaealisele alkoholitarvitamise eest?18.04.2013

Tere
Sain Tallinnas protokolli, olles alaealine joobega (0.082 promilli). Ootasin kuu aega, sain otsuse kätte ning vaatasin, et tehti 20€ trahvi. Varem pole karistusi olnud. Sellest tulenevalt ka küsimus, et miks ei tehtud 12€? Üks imelik asi, mis silma jäi oli see, et otsuse koostas sama politseinik, kes mu vahele võttis. Kas otsuse koostaja ei peaks erapooletu isik olema?

Vastus: Maarja Punak, veebikonstaabel, Politsei- ja Piirivalveameti teabehaldus- ja menetlusosakond, www.politsei.ee

Esmakordse rikkumise korral kohaldatakse tavaliselt suulist hoiatust või miinimumi lähedast rahatrahvi. Suurema trahvi määramine ei ole välistatud, kuid seda menetleja ka põhjendab. Seda põhjendust on Teil õigus menetlejalt ka küsida. Kui Te ei ole oma trahvi suurusega nõus, on Teil õigus esitada vastavasisuline kaebus maakohtule kümne päeva jooksul pärast otsuse kättesaamist. Sel juhul langetab kohus otsuse, kas suurema trahvi määramine oli õigustatud.

Kohtuväline menetleja võib viia menetluse ise algusest lõpuni läbi. Menetlejalt eeldatakse, et ta on õiglane, erapooletu ja lähtub oma otsuste tegemisel seadustest. Kui menetlusalune isik arvab, et kohtuväline menetleja on temale teinud liiga või ta ei ole menetleja tegevusega rahul, siis on õigus pöörduda 15 päeva jooksul peale väärteomenetluse protokolli kätte saamist vastava avaldusega kohtuvälise menetleja juhi poole, kes vastab määrusega.