Politsei


Küsimus: Kuidas olla kindel milline müüdav jook on alkoholivaba ja milline mitte, kas 1,2 protsendist siidrit võin müüa?09.04.2013

Tere.
Kauplustes müüakse alkoholivaba siidrit Fizz, mille alkoholi protsent on 1,2. Kas seda võib müüa alaealistele? Kaupluse juhtkonnalt on tulnud vastakaid arvamusi. Minu mõte on, et ei või. Samas on tootja ju kinnitanu kirjaga purgil, et tegemist on alkoholivaba joogiga. Kassa süsteem ei lase seda jooki enne kella 10:00 läbi lüüa, kuna tegemist on alkoholiga.
Mida mina kui müüja saan teha sellises olukorras, kus silmnähtavalt noor soovib seda osta? Siiani olen keeldunud, aga kas käitun õieti? Seadus ju ei keela müüa alkoholivaba toodet.

Tänan.

Vastus: Maarja Punak, veebikonstaabel, Politsei- ja Piirivalveameti teabehaldus- ja menetlusosakond, www.politsei.ee

Tulenevalt alkoholiseadusest on see 1,2 mahuprotsendiline Fizz alkoholivaba jook ja seda võib alaealistele müüa. Saan ka Teie murest aru, kuna mitmete 1,2-liste Fizzide joomise tagajärjed noortele ei pruugi olla head. Igal poel on jällegi võimalus kehtestada ka oma reegleid. Kui Te panete poodi sildi, et alla 18-aastastele tervise huvides Teie pood taolisi jooke ei müü, siis on see kõikidele arusaadav. Kuid see otsus tuleks poe omanikel teha, sest sel juhul kaob ka teatud osa kasumist. Samuti on huvitav kassaaparaadi probleem, milles kahjuks Teile muud nõu ei oska öelda, kui et tegelikult peaks olema võimalik seda alkoholivaba jooki osta hoolimata kellaajast.