Politsei


Küsimus: Kas 13 aastat tagasi liiklusavariis osalemine on nüüd igavesti Googles minu kohta käiv põhiline teave?09.04.2013

Kolmteist aastat tagasi sooritasin avarii, mille käigus sai kahjustada teine sõiduk 2400 krooni ulatuses. Ekspertiisi käigus tuvastati ka alkoholijoove. Kindlustusele hüvitasin kahju esimesel nõudmisel ja politsei poolt määratud karistusest on kaksteist aastat möödas.
Sellest juhtumist kirjutas ajaleht Postimees oma Tartu uudistes. Rubriigis - Mis juhtus.
Kõik need aastad tuleb minu nime Google otsingus välja esimesena just see Postimehes avaldatud teade, mis sisaldab ees ja perekonnanime, teade avariist ning joobes juhtimisest. Teade sisaldab kahte rida. Pole kaheteiskümne aasta jooksul ühtegi rikkumist kirja saanud, kuid peale veoettevõtte pankrotti, kus töötasin, on uue töökoha leidmine praktiliselt võimatu.
Läbi ajalehe Postimees arhiivi seisab see teade minu nime Google otsingus alati esikohal.
Nõnda on raske kuhugile tööle kanditeerida.
Kas on võimalik antud teade Googlest lõpuks eemaldada ja kuhu selleks peab pöörduma?

Vastus: Maarja Punak, veebikonstaabel, Politsei- ja Piirivalveameti teabehaldus- ja menetlusosakond, www.politsei.ee

Teema on rohkem andmekaitse inspektsiooni valdkonnast, seega annan kaks nende poolset põhjalikku vastust, mida saate kasutada.
1) https://www.aki.ee/et/kuidas-oma-andmeid-googleist-maha-saada
2) https://www.aki.ee/et/kas-kohtulahendist-saab-oma-nime-eemaldada
Lühidalt kokkuvõttes tähendab see seda, et kuna karistusregistri seaduse § 24 tulenevalt registritest karistusandmed kustutatakse ja § 28 alusel asendatakse nimed initsiaalidega, siis sama on Teil õigus nõuda ka Postimehelt. Selleks kirjutage sinna vastavasisuline kiri, et soovite enda isikuandmete avalikustamise lõpetamist, kuna registrist on andmed kustutatud. Postimees asendab nime initsiaalidega ja siis möödub veel veidi aega, kuid üldiselt üsna pea ka otsingumootor seda üles ei leia. Google otsingust andmete kustutamise kohta on viidatud esimesel lingil.