Politsei


Küsimus: Kas juhil on õigus küsida politseilt alkomeetri kalibreerimisdokumente?09.04.2013

1) Kas isikul on teda kinni pidanud liikluspolitseilt õigus nõuda töötõendit? Kui jah, kas politsei võib ka mingil põhjusel keelduda?

2) Kas isikul on õigus küsida alkomeetri kalibreerimis pabereid (veendumaks, et alkomeeter on töökorras)? Kas ka siis, kui isik on puhund puhta nulli (ehk pole alkoholi tarbinud)?
Seega tuli siit mul kolmas küsimus, kas kodanik võib küsida kalibreerimis dokumenti enne puhumist või pärast?

3) Kas patrullautost pildi tegemine on kuidagi karistatav? Isegi siis, kui konstaablid on patrullautos või patrullauto lähedal?

4) Kui liikluspolitsei teeb juhusliku kontrolli, näiteks dokumentide kontrolli, kas politseil on õigus kinnipeetud auto pagasiruumi ilma kahtlusteta (ehk "niisama") vaadata. Kas kodanikul on õigus keelduda politseile seda näitamast?

Ette tänades!

Vastus: Andero Sepp, veebipolitseinik, Politsei- ja Piirivalveamet, www.politsei.ee

Tere

Vastame küsimuste järjekorras.

1) Jah on õigus nõuda ja on ka õigus keelduda juhul kui hetkeolukorras lähtuvalt ei ole selle esitamine võimalik.

2) Kalibreerimistunnistust võib küsida. Ka siis, kui olete puhunud puhta nulli, ent miks peaksite sellisel juhul aparaadi töökindluses kahtlema? Kunas küsida, on puhuja otsus, kuid see ei peata siiski puhumistesti läbiviimist.

3) Ei ole karistatav, kuid politseinikule tuleb anda võimalus vältida fotole jäämist või tuleb teha foto nii, et politseinikud ei ole äratuntavad. (Andmekaitseinspektsiooni juhend)

4) Kui pagasiruum palutakse avada põhjendusel "niisama" siis on õigus sellest keelduda.