Politsei


Küsimus: Kui karistusena määratud ÜKT tundude tegemiseks on aega 9 kuud, kas ma pean siis juba praegu oma tegevusest aru andma?19.03.2013

Mul on karistuseks 174 h ühiskondlikku tööd, karistus hakkas kehtima novembri kuus 2012 aastal, ja mulle anti 9 kuud aega, et ma saaks neid tunde ära teha. Nagu ma aru saan, siis ma ei pea kohe alustama ühiskondlikku tööd?
Ma võtsin kohe ühendus Narva kriminaalhooldus osakonnaga ja nad võtsid mind arvele (käisin nende juures üks kord, et nad paneks mind kirja) ja ise ma läksin Tallinna linna tööle. Elan ema juures (Narvas ei ela juba mitu aastat, seal ma olen sisse kirjutatud) ja mulle oli tulnud Narva aadressile mitu korda kirju, kuid ma ei teadnud nendest algul midagi. Ükskord palusin vanaemaid, et nad käiksid ja vaataksid igaks juhuks, ja et kui on midagi on, siis saatku mulle Tallinna aadressile. Nii ma sain ühe kirja kätte, kus sain ka kriminaalhooldaja telefoni numbri.
Võtsin ühendust Narva kriminaalhooldajaga ja seletasin talle, et ma elan ja töötan Tallinnas ja ma tahaks, et ühiskondlikku tööd teha Tallinna linnas. Tema ütles, et selleks ma pean saatma talle avalduse ja mul peab olema nii tööleping kui ka üürileping. Tööleping mul on, kuid üürilepingut pole, ja teha ma ka ei saa. Nüüd ma sain teada, et mulle tuli uus kohtukutse, ma võtsin ühendust, et teada, miks mind kutsutakse jälle kohtusse. Tuli välja, et ikka selle sama asja pärast, et ma pole mingid liigutust teinud.
Minu küsimus on see, et miks nad praegu, kui mul on veel aega palju, selleks, et teha ühiskondlikku tööd, kutsuvad mind kohtusse, ja põhjuseks on see, et ma pole teinud mingid liigutust ja pole alustanud seda karistuse kandmist? Nagu ma saan aru, siis mul on aega veel kuni septembri kuuni ja alles siis, kui selleks ajaks mul jäävad tegemata ühiskondlikud töötunnid, siis ma pean selle aja istuma vanglas ära. Ma ju võin teha neid ÜKT tunde ka suvel, siis kui mul on mugavam? Ja suve jooksul ma saaks ära tehtud kõik tunnid!
Veel on küsimus, et mis ma pean rääkima kohtus 22. märtsil, et nad saaks aru, et ma olen valmis kandma karistust (ÜKT) Narva linnas, aga alles suve algusest, et ma ei taha minna kinni kolmeks kuuks ja ma ei taha rikkuda seda kokkuleppet ÜKT kohta?

Vastus: Oksana Luik, juhtivkorrakaitseametnik (veebikonstaabel), Politsei- ja Piirivalveameti korrakaitsepolitseiosakond, www.politsei.ee

Kui on jäänud arusaamatuks üldkasuliku töö tegemise tingimused, soovitan pöörduda oma kriminaalhooldusametniku poole. Samuti soovitan tutvuda karistusseadustiku § 69, mis selgitab vangistuse või aresti asendamist üldkasuliku tööga.