Politsei


Küsimus: Kui kaua mõjutab minu elu ja valikuid joobes juhtimise eest saadud karistus?15.03.2013

Tere
Kui kaua mõjutab minu elu karistus, kui on oldud joobes roolis ja on load 1 aastaks ära võetud?
Olen olnud eeskujulik kodanik ja korra eksisin ja olin roolis joobes. Tulevikus sooviks tagasi riigi tööle minna või jahimeheks hakkata.
Kui see kehtib terve mu elu, selline must plekk minevikust. Mis ma tegema peaks, et unustada see. Kas pean oma ees-perekonna nime vahetama ja kas sellest oleks kasu?

Lugupidamisega

Vastus: Maarja Punak, veebikonstaabel, Politsei- ja Piirivalveameti teabehaldus- ja menetlusosakond, www.politsei.ee

Väärteo korras karistamine elu üldiselt ei mõjuta, küll aga kriminaalkaristus, millega antud juhul tõenäoliselt tegemist on.

Avaliku teenistuse seadus on paindlik:
§ 15. Isikud, keda ei või võtta teenistusse
Teenistusse ei või võtta isikut:
1) kellel on karistatus tahtlikult toimepandud kuriteo eest;
2) keda on karistatud tahtliku riigivastase kuriteo eest, olenemata karistusandmete kustutamisest;
3) kellelt on jõustunud kohtuotsusega ära võetud teataval ametikohal töötamise või teataval tegevusalal tegutsemise õigus – niisugusele ametikohale või tegevusalale.

Seega, Teie karistus kustub Karistusregistrist 5 aasta pärast ning sel juhul saate kandideerida riigitööle. Samas on ka erandeid. Näiteks politseisse Te tööle kandideerida ei saa, hoolimata sellest, et karistusregistrist on andmed kustutatud (see tuleneb Politsei- ja Piirivalve seadusest).

Jahimeheks võite hakata. Karistusseadustik ütleb järgmist:
§ 51. Relva ja laskemoona omamise õiguse äravõtmine
Kohus võib võtta süüdimõistetult kuni viieks aastaks relva ja laskemoona soetamise, hoidmise, edasitoimetamise ja kandmise õiguse, kui isik mõistetakse süüdi relva või laskemoona omamise või kasutamisega seotud kuriteo eest.

§ 52. Jahipidamis- ja kalapüügiõiguse äravõtmine
Kohus võib võtta süüdimõistetult kuni kolmeks aastaks jahipidamis- ja kalapüügiõiguse, kui isik mõistetakse süüdi jahipidamis- või kalapüügiõiguse rikkumisega seotud kuriteo eest.

Kuna joobes juhtimine ei ole kalapüüdmise ega relva kasutamisega seotud, siis need piirangud Teile ei laiene.

Nimevahetusest poleks Teile kasu, kuna nimevahetuse korral kanduvad kõik isikuga seonduvad kohustused jm ka uuele nimele üle. Nimevahetuse kohta võite täpsemalt lugeda Nimeseadusest.

Karistuste kustutamisega 5a pärast saate ka riigitööle kandideerida, senikaua saate tegeleda millegi muuga. On palju elualasid, kus eelnevad karistused ei saa määravaks.