Politsei


Küsimus: Kas "teenindav personal" võibki õuealal sõita vastassuunas?09.05.2024

Tere.
Maja ees on tee, mille keskel on tilgakujuline muruplats. Vastavalt liiklusmärkidele on see tee ühesuunaline. Järjepidevalt sõidab eravärvides kastiauto vastassuunas, et pöörata kõrvalisele teele. Samale kõrvalisele teele saab pöörata otseloomulikult ka siis, kui sõita õigesti. Olgu ära mainitud ka, et tegemist on õuealaga.
Kui aga härra tähelepanu juhtida keelumärgile ning suunata tähelepanu, et ta vastassuunas sõidab, hakkab ta mölisema, et tema on teenindav personal. Nimelt on ta selle firma, mida ta siis teenindavaks personaliks peab, omanik.

Siit minu küsimus- kas teenindavale personalile ongi kõik lubatud? Või see konkreetne härra ajab mulle lihtsalt kärbseid pähe ja ei viitsi oma teekonda 5 sekundit pikendada.
Ja teine küsimus- oletame, et ma sõidan samal ajal sellel samal teel autoga õiges suunas, kui tema mulle vastu sõidab. Mööda ei mahu, kuna tee on ühe auto laiune. Kumb meist teed peab andma? Kas mina, kuna mul takistus. Või tema, sest olgem ausad, ta sõidab vastassuunas.

Jõudu ja jaksu teile sellel elukutsel ning palju päikest?

Vastus: Andero Sepp, veebipolitseinik, Politsei- ja Piirivalveamet, www.politsei.ee

Tere
Siin on tegelikult nii, et kui härral on töötav kollane vilkur, siis on õigus temal ja kohtus talle teed anda Teil.
Kui härra sõidab lihtsalt autoga, millel on kast ja mida kasutab hooldustööde tegemiseks, siis on õigus Teil ja ta ei või vastassuunas sõita ning talle ei pea teed andma, et ta saaks rikkumise lõpule viia. Sellisel juhul võiksite enda piirkonna veebipolitseinikule täpsemad andmed anda isiku kohta.
§ 17. Tee andmise üldised kohustused
(2) Liikleja peab andma teed sõidukile, millel on sisse lülitatud sinine vilkur või sinine märgutuli koos erilise helisignaaliga või ilma, ja niisuguse sõidukiga saadetavale sõidukile, samuti teel töötavale sisselülitatud kollase vilkuriga sõidukile ja niisuguse sõidukiga saadetavale sõidukile. Vajaduse korral peab liikleja tee andmiseks seisma jääma.
§ 84. Eritalituse sõiduk

(1) Eritalituse sõiduk on:
(2) 2) sõiduk, millega täidetakse teehoiuülesandeid ja teel möödapääsmatuid tööülesandeid (edaspidi hooldussõiduk);
(3) (4) Hooldussõiduki juht, kelle sõidukil on sisse lülitatud kollane vilkur, võib tööülesannete täitmisel kõrvale kalduda käesoleva seaduse § 14 lõikes 1, §-s 20, §-s 45 ja § 48 lõikes 6 sätestatud nõuetest ning liiklusmärkide, välja arvatud eesõigusmärgid ja kiirust piiravad märgid, ja teemärgiste nõuetest.