Politsei


Küsimus: Kas mul on mõtet suitsevast haisvast diiselautost politseile teada anda ja kas politsei üldse sellega tegeleb?19.03.2024

Kohtan pidevalt meie tänavatel diiselautosid, mis ajavad summutist välja jubedat haisu. Umbes sellist, et pea hakkab valutama ja selline tunne, et sureb ära selle kätte.
Kas see on normaalne ja seaduslik? Kas mul on mõtet sellisest autost politseile teatada, kas politsei saab ja viitsib sellega tegeleda?
Kui diiselauto selgelt haiseb, kas ta saab seaduslikult ülevaatuselt läbi, kui tahmatest korras on, kuid jube hais üleval, mis selgelt on inimeste tervisele kahjulik.
Kohtan kahte sorti jubedalt haisvaid diisleid, ühtedel ei ole erilist suitsu üleval, teiste suits on aga selgelt nähtav.

Vastus: Andero Sepp, veebipolitseinik, Politsei- ja Piirivalveamet, www.politsei.ee

Tere
Politsei teavitamisel on mõtet, kui sõidukil puudub kehtiv ülevaatus, seda saab Transpordiameti lehelt eelnevalt ise kontrollida: https://eteenindus.mnt.ee/public/soidukTaustakontroll.jsf. Meie teedel ja tänavail liigub väga erinevaid diiselmootoriga sõidukeid, on neid, mille heitgaasid sisuliselt mingit puhastamist ei läbi ja on uuemaid, mille heitgaasi läbivad mitmed erinevad etapid, enne kui väljuvad autost atmosfääri. Ainult suits ja hais ei viita sellele, et heitgaasid normile ei vasta. Tean näiteks Euro5 sõidukit, mille mootor läbinud kapitaalremondi ja lisaks tahmafilter on peal uus, heitgaaside retsirkulatsioonisüsteemi klapid jmt vahetatud ning heitgaasidel on ikkagi juures spetsiifiline lõhn, mida ei ole mõistlik väga lähedalt Samas kõrval Euro6 sõiduk tekitab ka teinekord muljetavaldaval „suitsu“ pilve, kui parasjagu tahmafiltri puhastusprotsess on käimas. Toon need näited välja illustreerimaks, et ainult lõhn ja suits ei tähenda, et midagi paigast on. Lõhna ülevaatusel ei mõõdeta, kui tervisele ja loodusele ohtlikud parameetrid on normi piires siis lubatakse sõidukil liikluses osaleda.