Politsei


Küsimus: Kas tõesti saab aastaid lube omanud sõitmist taasalustav juht rohelise vahtralehe kasutamise eest trahvi?08.09.2016

Roheline leht ja 10 aastat vanade lubadega juht. 10 aastat tagasi sai üks mu tuttav load. Paraku pole 5-6 aastat vahepeal pidanud ühegi liiklusvahendi roolis olema. Hetkel sooviks ta oma autole panna rohelise lehe ja "võõras linnas" märgise, et kaasliiklejad oleksid tähelepanelikumad võimaliku algaja suhtes. Küsides selle kohta nõu ühelt politseis töötavalt tuttavalt sai vastuseks, et rohelise vahtralehe kasutamine kogenud juhi puhul on karistatav trahviga. Lugesin läbi kogu kehtiva LSi ... ja ei leidnud selle kohast viidet.
Kui olen kogemustega juht ja jälgin piirkiiruseid ka 110 alas ei sõida rohelisest lehest lähtuvalt üle 90, siis mis seadust ma täpsemalt rikun?

Vastus: Maarja Punak, veebikonstaabel, Politsei- ja Piirivalveameti teabehaldus- ja menetlusosakond, www.politsei.ee

Liiklusseadus ei näe ette vastutust algaja juhi tunnusmärgi kasutamise eest juhul, kui see ei ole enam kohustuslik. Algaja juhi tunnusmärgi kõige üldisem eesmärk ongi teiste liiklejate teavitamine sõidukist, mida juhib väheste sõidukogemustega isik, et nad oskaksid seoses sellega arvestada kasvõi näiteks pikivahe pikkust. Olenevalt oskuste unustamise tasemest võib võtta ka mõne sõidutunni lähimast autokoolist, kus õppesõidu õpetaja oskab anda vajalikke juhiseid. Kindlasti tasub aga esialgu alustada liiklemist väikese liiklusega piirkonnas, et autoga harjumine ja liiklemine teisi võimalikult vähe takistaks või häiriks.