Politsei


Küsimus: Kas saan teha relvaluba, kui karistus narkootilise aine ebaseaduslik käitlemise eest on arhiivi kantud?20.04.2016

Tervist
Kas ma saan teha relvaluba, kui ma sain trahvi väärteona NPALS § 151 – Narkootilise ja psühhotroopse aine ebaseaduslik käitlemine väikeses koguses (edasiandmise eesmärgita). Peale seda kui väärtegu on karistusregistrist arhiivi lisatud.

Vastus: Maarja Punak, veebikonstaabel, Politsei- ja Piirivalveameti teabehaldus- ja menetlusosakond, www.politsei.ee

Kui on kehtiv väärteokaristus relvaseaduse alusel, mootorsõiduki juhtimise eest lubatud alkoholipiirmäära ületades, narkootikumidega seotud süüteo eest või ajateenistuse kohustuse eiramise eest, siis need on relvaluba ja relvasoetamisluba välistavad asjaolud (RelvS § 36 lg 1 p 7, 11, 11¹ ja 14). St sellistel juhtudel on otse seadusest tulenev alus ja me üldse ei kaalutlegi, kohe keeldume.

Samas, kui narkootikumidega seotud süüteo eest väärteokaristus on kustunud, ei tähenda see automaatselt seda, et välistavad asjaolud puuduvad. Vaadatakse isiku tausta, kas tal on teisi rikkumisi, kaua sellest süüteost aega on möödunud. Hinnatakse, kas isik oma eluviisilt ja käitumiselt on sobilik tulirelva omama ja kandma. Näiteks võib ka nii olla, et isikul pole ühtegi kehtivat karistust, aga samas minevikus olnud teod on olnud sellised (ja neist pole möödunud piisav aeg), et me leiame, et ta ei oleks relvaomanikuna usaldusväärne.