Politsei


Küsimus: Kas esimese korraga lubadeta sõidu eest kaasneb juba aastane lubade tegemise keeld või on see menetleja poolt määratud?19.04.2016

Tere, jäin esimest korda lubadeta b-kat sõidukiga vahele. Kas esimese korraga kaasneb juba aastane lubade tegemise keeld või on see menetleja poolt määratud? Kui menetleja poolt määratud, kas siis saab ka seda kuidagi vaidlustada veel ja mis veel vaidlustamisega kaasneda võib?
Ise arvan, et see on natuke liig, kuna ei lasknud tänu selle sõiduga purjus olevat isikut rooli. Lubade keeluga kaasneb mul nüüd kooli mitte lõpetamine kuna autotehniku eriala lõpetamiseks on vaja b-kat juhilube.
Mis ajast see aastane keeld muidu kehtima üldsegi hakkaks? Kas peale trahvi maksmist või otsuse kättesaamise päevast?

Vastus: Maarja Punak, veebikonstaabel, Politsei- ja Piirivalveameti teabehaldus- ja menetlusosakond, www.politsei.ee

Jah, esmase juhtimisõiguse väljastamisel ei tohi olla kehtivat karistust juhtimisõiguseta sõidu eest. Tähtaega hakatakse lugema alates hetkest, kui määratud trahv on õigeaegselt tasutud. Seda ei pane paika menetleja, vaid see tuleb liiklussedusest ja karistusregistri seadusest. Menetleja seda enda otsusega lühendada ei saa.

Joobes isiku mittesõitmalubamine on õige tegu, kuid selle asemel ise rooli minemine jääb sellest hoolimata süüteoks. 15 päeva jooksul enne trahviotsuse tegemist saab teha menetlejale kahetuskirja või esitada vastuväited. Kui otsus on tehtud, on Teil õigus pöörduda vaidega kohtusse.