Politsei


Küsimus: Miks riik tahab teha liiklejatest kurjategijad kuna on pannud aastase lubade tegemise keelu?02.03.2016

Olen kaks korda ilma juhtimisõiguseta autot juhtides karistada saanud. Peale rahatrahvi on otsustanud riik veel topeltkaristusena keelata mul juhtimisõiguse taotlemise. Esimene rahatrahv oli 300€ ning teine oli 720€. Mõlemad trahvid on makstud. Esimest korda jäin vahele 2014 aasta augustis, teist korda 2015 aasta mais. Suhteliselt surnud ring on see situatsioon, sest liigelda on vaja, tööl on vaja käia. Samas teeb riik kõik võimaliku, et mind taga kiusata, sest lube ei lasta mul ARKis teha. Miks riik tahab teha minust kriminaali, sest kolmas kord peaks olema juba kriminaalkaristus. Kuna need esimesed trahvid kustuvad? Miks riik ei lase hakata mul seadusekuulekaks kodanikus, vaid tahab kriminaalkaristusega mu elu ära rikkuda. Kas politsei ülesanne polegi kodanike ohutuse tagamine ning õigusrikkumise ennetamine? Statistikat vaadates pole see liiklusohutuse seisukohalt mitte mingit muutust toonud. Selline totter seadus pigem tekitab pahameelt.

Vastus: Maarja Punak, veebikonstaabel, Politsei- ja Piirivalveameti teabehaldus- ja menetlusosakond, www.politsei.ee

Riik on andnud Teile liiklusseadusest tulenevalt õiguse saada juhtimisõigust, kui Te sooritate vastavalt ette nähtud korrale nõutavad eksamid. Seda õigust ei kasutanud Te enne esimest rikkumist ega ka pärast seda. Teine rikkumine jäi üheaastase perioodi sisse, mis tähendab, et uus rikkumine pandi toime ajal, mil ees oli kehtiv sama paragrahvi eest määratud karistus. Seetõttu oli ka uus karistus selle võrra karmim. Liiklusseadusest tulenevalt ei ole võimalik Teil ega ka teistel sama rikkumise toime pannud isikutel, kel pole juhtimisõigust, ühe aasta jooksul juhtimisõigust taotleda. Taoliselt on riik püüdnud mõjutada inimesi seaduskuulekale käitumisele - kui isik ei riku seadust, on juhtimisõiguse omandamine lihtsam. Kindlasti on selle taga veel teisigi põhjendusi. Samamoodi jätkates on aga üsna tõenäoline, et konfiskeeritakse ka Teie sõiduk. Samas, kui Te siiski leiate, et see liiklusseaduse punkt võiks olla teistsugune, siis peaksite esitama seadusemuudatuse ettepaneku.

Riik ei ole sundinud Teid juhtimisõiguseta sõidukit juhtima, selle otsuse olete Te siiski ise langetanud, küll on see aga teadlikult tehtud keerulisemaks inimesele, kes ei ole liiklusseadust järginud. Juhtimisõigust ei anta ainult inimesele, kes teab, kuidas rooli keerata ja käike vahetada, see hõlmab endas ka teadmiste kogumit reeglitest, mis liikluses kehtivad ning teatud reegleid tundmata võite Teie tekitada liikluses just ohtlikke olukordi.