Politsei


Küsimus: Kas see on enesekaitse, kui autojuht sõidab teda relvaga sihtivale isikule otsa?03.03.2016

Tere.
Delfis ilmus artikkel, kus mingid kodanikud ähvardasid relvaga: http://epl.delfi.ee/news/eesti/nommel-ehmatati-autojuhte-politseil-polnud-alust-kedagi-kinni-pidada?id=73806893

Kas sellise juhtumi kirjelduse järgi ja tekkinud olukorras on õigust nn ründajale autoga otsa sõita või tulirelva kasutada?

Vastus: Andero Sepp, veebipolitseinik, Politsei- ja Piirivalveamet, www.politsei.ee

Tere

Sellist "enesekaitse" taktikat ma Teil valida ei soovita, mõistlik oleks võimalikust ründajast sooritada ümberpõige. Veel vähem soovitan kasutada tulirelva. Miks? Otsasõitmiseks peaks kasutama võrdlemisi sirget trajektoori, kui tegemist on reaalse tulirelvaga on sirgelt enda suunas liikuvat objekti üsna lihtne tabada. Hakata otsima enda relva, sellega lasu sooritamiseks autost väljuma, sihtima annate vastaspoolele piisavalt aega, et ta esimesena päästikule vajutaks. Ehk Teie eelistatud taktika seab Teid ennast oluliselt suuremasse ohtu kui sündmuskohalt põgenemine. Need meetodid võiks jääda filmilinale.

Seda, kas sellises olukorras otsasõit/tulirelva kasutamine oleks õigustatud on väga keeruline öelda teadmata milline oli see relvataoline ese millega väidetavalt ähvardati. Kui relvast on juba lask tehtud ja Teid sihitakse edasi ja muul viisil ei ole Teil võimalik ohtlikust olukorrast põgeneda siis jah, pigem on õigustatud. Muudel juhtudel on mõistlik püüda põgeneda, mitte püüda ise ohtu neutraliseerida.