Politsei


Küsimus: Kas 15 aasta tagune poevargus, mille kohta ei ole andmeid ei politseis ega arhiivis, võib saada takistuseks Sisekaitseakadeemias?23.02.2016

Tere!
Tegin päringu enda vana väärteo kohta nii politseisse kui ka karistusregistrisse, kust palusin ka arhiivis olevaid andmeid. Tegu u 15-16a vana poevargusega. Vastusteks sain mõlemast kohast, et minu kohta andmed puuduvad ja arhiivis ka pole midagi. Kas on mingi võimalus, et need andmed veel kuskil olemas on ja kellelgi on neile juurdepääs? Ühest õiguskantsleri jutust jäi silma, et mingeid karistuskaarte vms hoitakse veel alles 50a.
Kas see seab mulle piirangud, kui soovin Sisekaitseakadeemiasse õppima minna, korrektsiooni erialale? Tänan!

Vastus: Maarja Punak, veebikonstaabel, Politsei- ja Piirivalveameti teabehaldus- ja menetlusosakond, www.politsei.ee

Vangistuseadus ütleb järgmist:
§ 114. Isikud, keda on keelatud võtta vanglateenistusse
(1) Vanglateenistusse ei või lisaks avaliku teenistuse seaduse §-s 15 nimetatud isikutele võtta isikut:
1) keda on karistatud tahtlikult toimepandud kuriteo eest, olenemata karistusandmete kustutamisest;
2) kes on kandnud vangistuslikku karistust, olenemata karistusandmete kustutamisest, või
3) kes on kriminaalmenetluses kahtlustatav või süüdistatav.

Järelikult ei oma tänaseks karistusregistrist kustutatud väärteokaristus mitte mingisugust rolli. Pigem on küsimus selles, et vestluse käigus võidakse küsida, kas Teil on olnud seaduserikkumisi ning sel juhul soovitan ausalt vastata. Kõik eksivad, kuid on oluline, et sellest on õppust võetud ning ausus maksab palju enam.

Ei saa kommenteerida komisjoni tegevust ja seda, kui põhjalikku taustakontrolli tehakse. Teie enda tekstist tulenevalt aga tundub, et teenistusse võtmist välistavaid asjaolusid Teil pole. Edu katsetel.