Politsei


Küsimus: Mida teha, kui naaberkorteri elanik tahab majas täielikku vaikust, ahistab iga väiksema asja pärast naabreid?23.02.2016

Tere
Kui tavaliselt on mure, et naaber lärmab, siis meil mure, et naaber soovib haudvaikust majas. Nimelt meie trepikojas on enamus korterites 1 kuni 2 keskealist inimest. Meie oleme pere 1 lapsega ja meie elutegevus häirib alumist üksikut naisterahvast. Ilmselt on isik harjunud, et tema peal oli pikka aega korter tühi, sest remondi tegemisel seal ei elatud. Muusikat kuulan heal juhul 1 kuni 2 korda kuus ja siis ka selliselt, et ise saan normaalselt samal ajal rääkida. Naaber aga kohe ukse taga, et mis pidu siin on.
Vestlustest kasu pole olnud, olen soovitanud tal vaid metsa kolida. Korteriühistusse pöördus ta ka, kuna radikad pidid kõvasti kohisema ja teda häirib. Ühesõnaga teistpidi normaalset elu segav naaber. Lõpuks muud ei aidanud kui kolisin ära ja üürisin välja, kuid nüüd terroriseerib ta mu üürnikke samadel põhjustel. Helistas ka mulle ja ütles, et nüüd uued seadused ja temal õigused.
Käskisin politsei kutsuda, politsei oli kohal käinud ja rikkumist ei tuvastanud. Kuidas saaks antud isikut distsiplineerida või vastutusele võtta (vale väljakutse, naabrite pidev ahistamine) ta pidavat kuulama ka kuidas lapsele õhtuti unejuttu loetakse, see on ilmselgelt võimatu (kas see mitte ebaseaduslik jälitustegevus ei ole).
Saan aru, et tsiviilkohus oleks samm, aga kas on veel seaduslikke võimalusi. Ilmselt piisaks kui politsei ütleks, et mõjuva põhjustea paluks mitte helistada, muidu saab tema rikkumise.

Vastus: Maarja Punak, veebikonstaabel, Politsei- ja Piirivalveameti teabehaldus- ja menetlusosakond, www.politsei.ee

Kindlasti tasuks korteriühistuga läbi arutada kõik võimalused, mida ühiselt saab ette võtta. Tsiviilkohtusse minek aga tundub antud juhul olevat tõesti ainuvõimalik lahendus.

Üürnikele võib soovitada, et kui nad on kindlad, et ei riku rahu, siis las nad paluvad isikul politsei välja kutsuda, kes annaks hinnangu antud olukorrale. Kui ühest kohast on tulnud korduvaid väljakutseid, siis siinkohal võiks sekkuda piirkonna konstaabel. Võite temaga ka ise sel teemal ühendust võtta.