Politsei


Küsimus: Kas alkoreidi käigus tuleb isiku läbivaatusel selgitada asjade sisu, mille aluse see tegevus toimub?17.11.2015

Oli alkoreid, terve tänav oli suletud. Viibisin autos, mis suunati täiendavasse kontrolli.
1. Kas Politsei peab end tutvustama ja selgitama, mis alusel edasine tegevus toimuma hakkab? Paragrahv?
2. Kas isiku läbivaatusel tuleb selgitada asjade sisu? Koostada protokoll? Milline paragrahv on aluseks?
3. Kas on tavaline, et mul kästi tänaval ilma jopeta seista 30 minutit?
4. Kas isiku andmete töötlemisel tuleb neid varjata kolmandate osapoolte eest? Milline paragrahv on aluseks?
5. Kas toimingute läbimisel tuleb selgitada tegevuse tulemit? Milline paragrahv aluseks? Või lihtsalt head teed?
Väga imelik mulje jäi politsei tegevusest?

Vastus: Andero Sepp, veebipolitseinik, Politsei- ja Piirivalveamet, www.politsei.ee

Tere

Vastused korrakaitseseadusest
1)
§ 11. Korrakaitseorgani selgitamiskohustus

(1) Riikliku järelevalve meedet kohaldama asuv ametiisik esitleb ennast arusaadavalt isikule, kelle suhtes ta kavatseb meedet kohaldada, esitab isiku soovil oma pädevust tõendava dokumendi (ametitõendi) ja annab isiku soovil selgitusi kohaldatava meetme ning haldusmenetluse seaduse §-s 36 nimetatud asjaolude kohta.

(2) Ametiisik võib käesoleva paragrahvi lõikes 1 nimetatud kohustuse täitmist edasi lükata nii kaua, kui see on vältimatult vajalik vahetu ohu tõrjumiseks.

(3) Ametiisikul ei ole käesoleva paragrahvi lõikes 1 nimetatud kohustust, kui selle täitmine ei ole kohaldatava meetme olemusest või eesmärgist tulenevalt võimalik.

2)
§ 48. Isiku läbivaatus

(1) Politsei või seaduses sätestatud juhul muu korrakaitseorgan võib läbi vaadata isiku, sealhulgas isiku keha, kehaõõnsused, riided, riietes oleva või kehal kantava asja, kui:
1) on alust arvata, et isik kannab endaga kaasas asja või ainet, mille võib võtta seaduse alusel hoiule, hõivata või konfiskeerida;
2) see on vajalik kõrgendatud ohu väljaselgitamiseks, kui isik viibib avaliku võimu toimimiseks tähtsas ehitises või selle vahetus läheduses või
3) see on vältimatult vajalik isikusamasuse tuvastamiseks.

(2) Isiku läbivaatuse teeb korrakaitseorgani ametiisik, kes on isikuga samast soost, samasoolise ametiisiku puudumisel tervishoiutöötaja. Kui see on vajalik kõrgendatud vahetu ohu tõrjumiseks, võib isiku läbi vaadata korrakaitseorgani ametiisik, kes ei ole isikuga samast soost.
[RT I, 13.03.2014, 4 - jõust. 01.07.2014]

(3) Isiku läbivaatuseks, mis eeldab meditsiinilist protseduuri, toimetatakse isik tervishoiuteenuse osutaja juurde. Meditsiinilist protseduuri eeldavat läbivaatust võib teha ainult tervishoiutöötaja.
[RT I, 13.03.2014, 4 - jõust. 01.07.2014]

(4) Korrakaitseorgan sõlmib tervishoiuteenuse osutajaga halduslepingu, milles nähakse ette isiku läbivaatuse koht ja viis ning vastutus, tasu suurus ja maksmise kord.

(5) Isiku läbivaatusel on õigus kasutada vahetut sundi nii kaua, kui see on eesmärgi saavutamiseks vältimatu.

3)
Seadus ei reguleeri kus ja kui kaua tuleb/võib inimene seista. Jope võtmise võimaldamist on võimalik ametnikult viisakalt küsida.

4)
§ 13. Isikuandmete töötlemise alused

Korrakaitseorgan võib riikliku järelevalve menetluses töödelda isikuandmeid isikuandmete kaitse seaduses sätestatud alustel ja korras, arvestades seaduses sätestatud erisusi.

5)
Iga toimingu läbiviimise eesmärki selgitatakse, kui seda ei tehta, siis võib alati selgitus küsida. Samuti võib paluda toimingud protkollida. Kui jutt käib "alkreidist" siis tõesti soovitakse viisakusest inimesele "Head teed" või "Turvalis liiklemist" vmt, seda mida soovida või kuidas inimesega kohtumine ja tema kontrollimine lõpetada, seadus ei reguleeri.