Politsei


Küsimus: Kuidas võin oma rihma otsas olevat koera kaitsta tänaval vabalt liikuvate agressiivsete koerte eest?19.11.2015

Elan väikses linnas ja suur osa koeraomanikke laseb oma koertel kodu ümbruses vabalt ringi liikuda. Olen pöördunud mitmel korral ka politseisse, et inimesed oma koeri kinni hoiaks, kuid kõigi kohta ei jõua avaldust esitada ja jääb ikkagi ka variant, et loom on tõesti kogemata aiast välja pääsenud. Kahjuks on paljud neist koertest liigikaaslaste suhtes agressiivsed ja püüavad minu rihmastatud koerale jalutamise ajal kallale minna.
Olen proovinud kasutada pipragaasi, kuid see on ebamugav (võib ka oma koerale silma sattuda) ning korralik pipragaas on ka kallis.
Kuidas tohin oma koera agressiivsete koerte eest kaitsta?
Tean, et Venemaal kasutavad inimesed edukalt elektrišokkerit, kuid minu teada on see Eestis keelatud.

Vastus: Maarja Punak, veebikonstaabel, Politsei- ja Piirivalveameti teabehaldus- ja menetlusosakond, www.politsei.ee

Relvaseadusest tulenevalt on elektrišokirelv tsiviilkäibes keelatud, seega seda tõepoolset kasutada ei saa.

Vahendite kohta, mida teised koeraomanikud looma ja enda kaitseks kasutavad, võite nõu küsida erinevatest koertega seotud foorumistest või sotsiaalmeedia lehtedest. Gaas tundub olevat üks kasutajasõbralikemaid variante. Küll aga soovitan tõsiselt võtta ette see hulkuvate loomade teema kohalikus omavalitsuses. Sealsed ametnikud vastutavad eeskirjadest kinnipidamise eest ning neid ka seetõttu huvitab, et mis koertega probleeme on. Vajadusel on neil võimalik teha ettekirjutusi omanikule. Kui võimalik, tehke neist loomadest pilte ning edastage need KOVi.